Author Topic: rekrutacja  (Read 3036 times)

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
rekrutacja
« on: September 23, 2012, 09:58:36 PM »
Witam wszystkich po weekendzie

Wprowadziłem nowy mechanizm rekrutacji, który był już zapowiadany jakiś czas temu tutaj: http://forum.gizarma.pl/index.php?topic=72.0
Nie da się jednak jeszcze opuszczać miast, nadal można mieć miasta o wielkości 0.

Oprócz tego naprawiłem ten błąd: http://forum.gizarma.pl/index.php?topic=18.0

Poza tym zrefaktorowałem dość sporo kodu, więc mogą pojawić się nowe błędy (bądźcie czujni :) )

pozdrawiam
Troll

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #1 on: September 24, 2012, 11:51:53 AM »
Zmiany widać. Fajnie.

Rekrutacja jest czytelna i komunikat "możesz jeszcze rekrutować do n jednostek - czy chcesz kontynuować tak / nie" jest dobry.

Natomiast komunikat "jednostka osiedli się w tym mieście na stałe - czy chcesz kontynuować tak / nie" trochę mnie zdezorientował na początku, bo da się go odczytać tak, że danej jednostki już później nie będzie można "wyprowadzić" z miasta. Po sprawdzeniu okazało się, że można ją wyprowadzić (oczywiście wchodzi to w limit rekrutacji).
Myślę, że wystarczyłby tekst "jednostka osiedli się w tym mieście - czy chcesz kontynuować tak / nie".

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #2 on: September 24, 2012, 12:42:02 PM »
Mnie się nie podoba message box przy każdym przeciągnięciu jednostki. Wkurzające trochę. "Czy chcesz kontynuować" to mogą instalatory na Windowsie pytać, gry powinny być... "streamlined".

Natomiast komunikat "jednostka osiedli się w tym mieście na stałe - czy chcesz kontynuować tak / nie" trochę mnie zdezorientował na początku, bo da się go odczytać tak, że danej jednostki już później nie będzie można "wyprowadzić" z miasta. Po sprawdzeniu okazało się, że można ją wyprowadzić (oczywiście wchodzi to w limit rekrutacji).
Mi się okazało, że po dołożeniu drugiego zioma do jednoziomowego miasta, da się go wyjąc dopiero po 4ch godzinach. Niespodzianka :)

Liosan

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #3 on: September 24, 2012, 01:53:08 PM »
Myślę, że wystarczyłby tekst "jednostka osiedli się w tym mieście - czy chcesz kontynuować tak / nie".

Dobry pomysł, zmienie

Mnie się nie podoba message box przy każdym przeciągnięciu jednostki. Wkurzające trochę. "Czy chcesz kontynuować" to mogą instalatory na Windowsie pytać, gry powinny być... "streamlined".

Tak sobie myślę, że te ostrzeżenia "możesz jeszcze rekrutować n jednostek" można by przenieść do popupu wyboru zawodu który pokazuje się po przeciągnięciu jednostki do garnizonu. Byłoby jedno kliknięcie mniej. Tak samo z osadnictwem.

Mi się okazało, że po dołożeniu drugiego zioma do jednoziomowego miasta, da się go wyjąc dopiero po 4ch godzinach. Niespodzianka :)

Może rekrutowałeś jakąś jednostkę wcześniej?

Dzięki za uwagi
Troll
« Last Edit: September 24, 2012, 01:55:45 PM by troll »

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #4 on: September 24, 2012, 04:50:39 PM »
Mam miasto. W całym moim Imperium wiadomo, że to miasto służy do hodowli koni. Do niego przybywają pionerzy i tragarze wyładowani pikami. Dotychczas nie było problemu: wszyscy wchodzili do miasta, wyposażali się w konie i piki a wyjeżdzali już jako Lekka Konnica. Teraz jest to masakrycznie utrudnione, przez ten limit... Denerwujące to.

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #5 on: September 24, 2012, 06:07:37 PM »
Dotychczas nie było problemu: wszyscy wchodzili do miasta, wyposażali się w konie i piki a wyjeżdzali już jako Lekka Konnica. Teraz jest to masakrycznie utrudnione, przez ten limit... Denerwujące to.

Czy przerzucasz jednostki pomiędzy miastem a garnizonem? Bo powinno się dać wyposażyć jednostkę w konie bez przeciągania do miasta (poprzez kliknięcie na jej ikonkę w garnizonie i wybraniu nowego zawodu).

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #6 on: September 24, 2012, 07:18:37 PM »
Dotychczas nie było problemu: wszyscy wchodzili do miasta, wyposażali się w konie i piki a wyjeżdzali już jako Lekka Konnica. Teraz jest to masakrycznie utrudnione, przez ten limit... Denerwujące to.

Czy przerzucasz jednostki pomiędzy miastem a garnizonem? Bo powinno się dać wyposażyć jednostkę w konie bez przeciągania do miasta (poprzez kliknięcie na jej ikonkę w garnizonie i wybraniu nowego zawodu).
Najpierw muszę wywalić z jednostki piki do miasta - ZAWSZE robiłem to poprzez przeniesienie jednostki do miasta i pozniej do garnizonu. Bo jest szybciej, niż korzystać z rozkazu "rozładuj" (może dało by się zrobić taki przycisk "wyłąduj wszystko teraz"?). Nie wiem, może marudzę, bo się przyzwyczaiłem do tego sposobu...

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #7 on: September 24, 2012, 08:25:34 PM »
A nie możesz kliknąć tragarza i go zmienić na pioniera (to go wyładuje od razu) a potem na lekką kawalerię, którą tak ochoczo ustawiasz wzdłuż moich granic?

Liosan

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #8 on: September 24, 2012, 08:30:11 PM »
A nie możesz kliknąć tragarza i go zmienić na pioniera (to go wyładuje od razu)
Hmh, good idea.

a potem na lekką kawalerię, którą tak ochoczo ustawiasz wzdłuż moich granic?
Czujesz presje? :D:D:D

Nie mam co z nią robić, więc ustawiam wokoł konkurenta. :D Generalnie akcja z przebiciem się przez moje granice na północ (miasto Kołodziąc) trochę mnie zdenerwała, ale w sumie gratuluje pomysłu :D
« Last Edit: September 24, 2012, 08:35:52 PM by Khrone »

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #9 on: September 24, 2012, 08:52:04 PM »
Nie mam co z nią robić, więc ustawiam wokoł konkurenta. :D Generalnie akcja z przebiciem się przez moje granice na północ (miasto Kołodziąc) trochę mnie zdenerwała, ale w sumie gratuluje pomysłu :D
Coś ciekawego trzeba robić ;) 4X się zużyły (bo terenu brak, wojska brak, infrastruktura jest...), więc... mamy eXperymentację :)

Liosan

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #10 on: September 24, 2012, 10:20:43 PM »
Najpierw muszę wywalić z jednostki piki do miasta - ZAWSZE robiłem to poprzez przeniesienie jednostki do miasta i pozniej do garnizonu. Bo jest szybciej, niż korzystać z rozkazu "rozładuj" (może dało by się zrobić taki przycisk "wyłąduj wszystko teraz"?). Nie wiem, może marudzę, bo się przyzwyczaiłem do tego sposobu...

Wprowadziłem małą zmianę - przy rekrutacji jednostki garnizonowej brany jest nie tylko magazyn miejski, ale również zasoby używane przez daną jednostkę (np. broń dla wojska) oraz zasoby które są przez nią niesione (towary karawan). Jeżeli więc masz tragarza z pikami, w mieście masz konie, możesz za jednym zamachem przekwalifikować tragarza na lekkiego kawalerzystę.

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #11 on: September 25, 2012, 02:28:11 PM »
Przez chwilę w moim zero-osobowym mieście wyświetlało się "można rekrutować 0 jednostek (maksymalnie 1)". Po parunastu sekundach się poprawiło.

Liosan

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #12 on: September 30, 2012, 08:41:02 AM »
a potem na lekką kawalerię, którą tak ochoczo ustawiasz wzdłuż moich granic?
Czujesz presje? :D:D:D
I jak tam presja? ;) Chmara osadników i robotników wokół Twojej stolicy jest bardziej niepokojąca niż całe zastępy lekkiej kawalerii, nie? :P

Liosan

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #13 on: September 30, 2012, 09:58:04 AM »
a potem na lekką kawalerię, którą tak ochoczo ustawiasz wzdłuż moich granic?
Czujesz presje? :D:D:D
I jak tam presja? ;) Chmara osadników i robotników wokół Twojej stolicy jest bardziej niepokojąca niż całe zastępy lekkiej kawalerii, nie? :P
Bardziej niepokojące jest to że twoje królestwo jakby jest wymarłe o_O Z osadników użytku nie zrobisz, bo jak rzucą się na Ciebie moje ich zastępy to za dużo z twojego królestwa nie zostanie :D I ten władca chodzący sobie w moich granicach: coś kombinujesz a ja nie wiem co.... (albo nic nie kombinujesz :D)

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: rekrutacja
« Reply #14 on: September 30, 2012, 10:09:51 AM »
Bardziej niepokojące jest to że twoje królestwo jakby jest wymarłe o_O Z osadników użytku nie zrobisz, bo jak rzucą się na Ciebie moje ich zastępy to za dużo z twojego królestwa nie zostanie :D I ten władca chodzący sobie w moich granicach: coś kombinujesz a ja nie wiem co.... (albo nic nie kombinujesz :D)
W moim królestwie zostało 3 obywateli... ciekawe co się stanie, jak ostatni umrze ;) Mieliśmy testować, nie? :P A król się szwenda, bo co ma robić? Z głodu nie umrze, łopaty mu nie dam, to zwiedza.

Twoich osadników się nie boję, bo i tak nikt nie pracuje w moim królestwie. Co prawda mam 0 kasy i -46 na godzinę, ale moim osadnikom nie przeszkadza to funkcjonować  ::)

Zresztą, jak się okazuje, nie mogę wydać osadnikom żadnego rozkazu w Twoich granicach.

Liosan