Author Topic: Nazwy miast - losowe ?  (Read 2100 times)

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Nazwy miast - losowe ?
« on: September 20, 2012, 12:27:40 AM »
Jak to właściwie jest z nazwami miast ? Są całkiem losowe, czy zależą jakoś od regionu / pobliskich zasobów ? W tej chwili połowa ( 3 / 6 ) moich miast ma nazwę pochodzącą od żubra ;-) Żubrokły, Żubroróg i Żubracze. Nawet fajne takie żubrowe królestwo, ale ciekawi mnie, czy to przypadek, czy zamierzony efekt ?

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Nazwy miast - losowe ?
« Reply #1 on: September 20, 2012, 11:34:04 AM »
Nazwy miast są losowane z puli nazw, które kiedyś wymyśliłem. Widać masz szczęście do żubrów, lub ja lubie wymyślać żubrowe nazwy :).

Tak poza tym, gdyby ktoś chciał dopisać do puli swoje nazwy (oczywiście w miare pasujące klimatem do obecnych) jest to oczywiście możliwe.

Offline julusmaximus

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 59
    • View Profile
Re: Nazwy miast - losowe ?
« Reply #2 on: September 20, 2012, 09:00:44 PM »
Ja myślełem, że korzystasz z generatora. Właściwie każdą nazwę można podzielić na dwa człony- pierwsze to np. nazwa jakiegoś z zwierzaka (odpowiednio odmieniona), a drugie to "określenie"- brzeg, gród, góra.
Można by dodać talent króla, który pozwala wybrać nazwę dla miasta, albo pozwala jakoś w nią ingerować (choćby wybierając pierwszy człon). W ten sposób można podzielić państwo na kilka prowincji- jedna żubrza, druga wicza, trzecia smocza itd. Urozmaiciłoby to grę, bo teraz tak dziwnie czasami siedzieć przez komputerem przez 4 minuty, czekając aż pionierzy dotrą do nowego miasta, żeby przydzielić ich do pracy.
PS Tak swoją drogą to twoje nazwy są bardzo przyjemna i śmiechowe. :D Najbardziej mnie bawi "Świętajno". :P
214 India, 226 Chanat Kazański, 227 Królestwo Polskie

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Nazwy miast - losowe ?
« Reply #3 on: September 20, 2012, 09:09:04 PM »
Talent do zmieniania nazw? To chyba trochę przesada, planowałem dać możliwość zmiany nazwy na własną. Talenty mają realnie oddziaływać na rozgrywkę, a nie być kosmetycznym dodatkiem

PS Tak swoją drogą to twoje nazwy są bardzo przyjemna i śmiechowe. :D Najbardziej mnie bawi "Świętajno". :P

To akurat jest realna nazwa: http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%9Awi%C4%99tajno

Dodałem taką nazwę, bo mam duży sentyment do jeziora o tej nazwie :)

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: Nazwy miast - losowe ?
« Reply #4 on: September 20, 2012, 09:57:45 PM »
Nazwy są bardzo fajne, teraz zwiedzam pionierem inne królestwa i widzę na przykład Żaglice :-)  Drugie miasto tego królestwa, to Morgród, i jak ten tester nie podejmie gry, to nazwa będzie prorocza ;-) Póki co, zarazę ma chyba tylko w Żaglicach (tu widzę: http://alfa074s.gizarma.nstrefa.pl/open-api.php?action=kingdom_state&id_game=275&id_kingdom=4). Czy wszystkie lokacje startowe są tam, gdzie dużo pól typu "łąki", żeby łatwiej było wyżywić miasta?

Ale swoją drogą ta możliwość zmiany nazwy może być potem w dużych królestwach przydatna. Przy małej ilości miast da się rozróżnić nawet bardzo podobne nazwy, ale potem mogą się mylić.
« Last Edit: September 20, 2012, 10:02:17 PM by hydro »

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Nazwy miast - losowe ?
« Reply #5 on: September 20, 2012, 10:50:44 PM »
Widzę, że api się przydaje :).

Tak, lokacje startowe rozmieściłem tak, żeby gracze nie mieli bardzo trudnej sytuacji na początku.