Author Topic: Wycinka lasu / zasoby w miejscu w którym wybuduję miasto.  (Read 2325 times)

Offline karolbadowski

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Wycinka lasu / zasoby w miejscu w którym wybuduję miasto.
« on: September 07, 2012, 04:20:44 PM »
Mam na swojej mapce dylemat wynikający z niewiedzy.

Pierwsze pytanie dotyczy wycinki lasu.
Las liściasty jest czymś co daje najwięcej drewna gdy jest w okolicach miasta (jednak najtrudniej wykarczować jest dżunglę i to daje najwięcej drewna przy "wycince").
Widzę pewną dysproporcję (przynajmniej wg poradnika).

W poradniku podane są zyski drewna z wycinki.

Chciałbym wyciąc las, żeby zbudować miasto takie, które ma dookoła 6 pól (a nie 4) i ma w zaciegu 2 ryby.
Las też by się przydał, żeby zapewnić drewno. Nie mam pojęcia czy opłaca się wycinać ten las przez 2,5 dnia.

(czyli nie wiem czy lepiej budować miasto na polu 302 czy 318 mojej mapy)

Gdzie dokładnie pojawi się drewno które zyskałbym z "wycinki". W stolicy?
Czy drewno takie pojawia się w miejscu wycięcia i noszą je tragarze?
Czy znikłoby gdybym zbudował tam miasto?


Nie jest to jasne, a nie chciałbym poświęcać 2,5 dni na eksperyment żeby przekonać się na własnej skórze :).

Drugie pytanie:
Chciałbym założyć miasto w okolicach złóż kamieni szlachetnych.
To też jest mega zarośnięty teren. Dużo karczowania będzie.

Czy tak jak w civilization tereny użytkowane przez miasta nie mogą być współdzielone (np pola uprawne)?

Trzecie:
Czy budując latarnię zapewniam podwojenie zysków tylko na terenie z rybami, czy u wszystkich rybaków? (to zadecyduje o tym czy budować miasto przy morzu). Czy np z każdego pola z morzem będę zdobywał 4 zamiast 2 porcji pokarmu, a na każdym polu z morzem i rybami 12 zamiast 6 porcji pokarmu, czy też te podwajanie (lub +70% w przypadku małej latarni) wydajności rybaków polega na czymś innym?

Czwarte:
Co dzieje się z zasobami specjalnymi z miejsca na którym buduję miasto? (żubry).
Zakładam że jeśli miasto jest nie takie duże, a wędrówka z pola na pole trwa wiele godzin, to zapewne sama budowa miasta nie powinna spowodować że znikną wszystkie zasoby w całej okolicy (czy to żubry czy sól czy jakieś minerały) - nie chciałbym jednak też się przekonywać o tym przez kilka dni karczowania nie w tym miejscu co trzeba :).

Załóżmy że znikają (np żubry) - czy wówczas tak jak przy wycince lasu pozostaje jakieś (nie drewno, ale np jedzenie / skóry / zasoby)?

Czy zbudowanie miasta na polu ze złożem kamieni szlachetnych spowoduje że nie będzie można ich wydobywać, czy może jest tak że te minerały też są wydobywane, w bliskich okolicach miasta (jak w civilization)?


Hmm dobrze, tutaj było wiele pytań zamiast jednego. Wszystkie sprowadzają się do pytania o najlepszą technikę zakładania miasta wokoł pól 196 i 302 mojej mapy, do pytania co się dzieje z drewnem po wykarczowaniu lasu oraz co się dzieje z zasobami na dużym polu, na którym budujemy małe miasto (z tego co widzę w mieście, nie da się stawiać robotników na polu centralnym i to budzi trochę kontrowersji - przeczytałem gdzieś że raziło Cię to w Civilization - we mnie to budzi natomiast pytania, bo to komplikuje wiele spraw z tym co się dzieje z rzeczami, które znajdowały się na polu przed budową miasta).
« Last Edit: September 07, 2012, 04:48:17 PM by karolbadowski »

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Re: Wycinka lasu / zasoby w miejscu w którym wybuduję miasto.
« Reply #1 on: September 07, 2012, 04:55:40 PM »
Pierwsze pytanie dotyczy wycinki lasu.
Las liściasty jest czymś co daje najwięcej drewna gdy jest w okolicach miasta (jednak najtrudniej wykarczować jest dżunglę i to daje najwięcej drewna przy "wycince").
Widzę pewną dysproporcję (przynajmniej wg poradnika).
Las lisciasty zajmuje urodzajne łąki. To czy lepiej wyciąć las i postawić pola uprawne czy zostawić las i wydobywać drewno zależy od Ciebie - jaki ma mieć miasto charakter.

Chciałbym wyciąc las, żeby zbudować miasto takie, które ma dookoła 6 pól (a nie 4) i ma w zaciegu 2 ryby.
Las też by się przydał, żeby zapewnić drewno. Nie mam pojęcia czy opłaca się wycinać ten las przez 2,5 dnia.
1) Ryby są cholernie użyteczne, z jednego pola ryb możesz wyciągnąć jakieś 17 koszów jedzenia (ja tyle wyciągam).
2) Drewno można sprowadzać :)
3) Robotnicy i osadnicy mogą pracować w kilku nad jednym ulepszeniem minimalizując czas. A 2,5 dnia to nie dużo.

(czyli nie wiem czy lepiej budować miasto na polu 302 czy 318 mojej mapy)
Ja też nie wiem. Daj mapkę a Ci powiem.

Gdzie dokładnie pojawi się drewno które zyskałbym z "wycinki". W stolicy?
W najbliższym mieście. Na pewno: gdy wycina się las leżący obok miasta. Czy dalej - nigdy jakoś specjalnie mnie to nie zajmowało.

Czy drewno takie pojawia się w miejscu wycięcia i noszą je tragarze?
Nie.

Czy znikłoby gdybym zbudował tam miasto?
Nic. Bo najpierw i tak musisz wykarczować las.

Drugie pytanie:
Chciałbym założyć miasto w okolicach złóż kamieni szlachetnych.
To też jest mega zarośnięty teren. Dużo karczowania będzie.
Gdzie to pytanie?

Czy tak jak w civilization tereny użytkowane przez miasta nie mogą być współdzielone (np pola uprawne)?
Na jednym polu może maksymalnie pracować 1 mieszkaniec z danego miasta. Nie można pracować 2 mieszkańcami (z różnych miast np) na jednym polu.

Czy budując latarnię zapewniam podwojenie zysków tylko na terenie z rybami, czy u wszystkich rybaków?
wydobywane_jedzenie_przez_rybaka = efektywność_rybaka * bonus_od_latarni; U wszystkich z danego miasta.

Co dzieje się z zasobami specjalnymi z miejsca na którym buduję miasto? (żubry).
Nic się nie dzieje. Żubry/niedzwiedzie "znikają" po wykarczowaniu lasu, pola z żelazem/kamieniami szlachetnymi po prostu są pod miastem (i nie ma możliwości ich wydobycia!).

Zakładam że jeśli miasto jest nie takie duże, a wędrówka z pola na pole trwa wiele godzin, to zapewne sama budowa miasta nie powinna spowodować że znikną wszystkie zasoby w całej okolicy (czy to żubry czy sól czy jakieś minerały) - nie chciałbym jednak też się przekonywać o tym przez kilka dni karczowania nie w tym miejscu co trzeba :).
Z okolicy nic nie zniknie - ale pole na którym stoi miasto stanie się bezużyteczne, nie można pracować mieszkańcami na polu z miastem.

Załóżmy że znikają (np żubry) - czy wówczas tak jak przy wycince lasu pozostaje jakieś (nie drewno, ale np jedzenie / skóry / zasoby)?
Nie. Tylko drewno.

Czy zbudowanie miasta na polu ze złożem kamieni szlachetnych spowoduje że nie będzie można ich wydobywać?
Dokładnie tak, nie będzie można ich wydobywać.

Hmm dobrze, tutaj było wiele pytań zamiast jednego. Wszystkie sprowadzają się do pytania o najlepszą technikę zakładania miasta wokoł pól 196 i 302 mojej mapy
Fajnie. Ale ja tej mapy nie widzę. Widzę cyferki. Daj screena, powiem Ci gdzie postawiłbym ja miasta (a jak można się przekonać w sąsiednim dziale co nieco o tym wiem ;>).

Offline karolbadowski

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Wycinka lasu / zasoby w miejscu w którym wybuduję miasto.
« Reply #2 on: September 07, 2012, 05:32:07 PM »
Załączam mapkę.

Na zielono oznaczyłem potencjalnych kandydatów na miasta.
Po lewej, wokół złóż minerałów
(nie wiem czy warto walczyć o morze bez ryby i wycinać w pień las z żubrami, czy też zachować żuberki i więcej karczować, a morze nie jest tak istotne)

Zaś na dole kwestia dotyczy miasta (lub kandydata na 2 różne miasta z 1 współdzielonym polem) wokół ryb.

Pewnych terenów nie oznaczyłem, gdyż wzpółdzielą pola z dotychczas zbudowanymi miastami, które uzyskałem na powitanie.



Dzięki za odpowiedzi.

Cóż, zasoby znikają pod miastami... Tegoz się obawiałem. Pozostaje tylko powiedzieć "no trudno". Jestem raczej zwolennikiem teorii że nic nie znika we wszechświecie - może da się zasugerować pewną nowość w grze, która byłaby kompromisowym rozwiązaniem - urozmaiceniem.


Przykład propozycji: budowa szybu kopalni w mieście jako budynek widoczny za palisadą - budowany w ten sam sposób, jak chaty / domy/stocznie itp,  tudzież budowa ambonki myśliwskiej za palisadą do polowania na żubry - w ogólności budynek odpowiedni dla minerału na którym zbudowano miasto, byłby odblokowany zależnie od tego jaki był to zasób - używany byłby w tym budynku ten sam typ robotnika co na mini-mapce.

Gdzie dokładnie pojawi się drewno które zyskałbym z "wycinki". W stolicy?
W najbliższym mieście. Na pewno: gdy wycina się las leżący obok miasta. Czy dalej - nigdy jakoś specjalnie mnie to nie zajmowało.

No właśnie mi chodzi o wycinkę poza granicami miast - czy to drewno przepadnie?


« Last Edit: September 07, 2012, 05:51:53 PM by karolbadowski »

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Re: Wycinka lasu / zasoby w miejscu w którym wybuduję miasto.
« Reply #3 on: September 07, 2012, 05:47:01 PM »
Zaczynasz w tym samym miejscu co ja, tylko na innym świecie :) Toteż popatrz na to jak ja to rozwiązałem.

A, i obczaj, że Żubry NIE DODAJĄ PREMII DO PRODUKCJI FUTER na polu którym są. Tylko produkcje jedzenia gdyby dać tam rolnika (ale lepiej jest wywalić las i postawić pole uprawne - więcej się jedzenia zrobi z uprawniania pola niż uprawiania żubrów).

Oczywiście moje rozwiązanie nie jest jedyne słuszne no i wymaga zawracania trollowi głowy wywaleniem jednego miasta by je postawić pole dalej, ale u mnie sprawdza się doskonale. :)

Przykład propozycji: budowa szybu kopalni w mieście jako budynek widoczny za palisadą - budowany w ten sam sposób, jak chaty / domy/stocznie itp,  tudzież budowa ambonki myśliwskiej za palisadą do polowania na żubry - w ogólności budynek odpowiedni dla minerału na którym zbudowano miasto, byłby odblokowany zależnie od tego jaki był to zasób - używany byłby w tym budynku ten sam typ robotnika co na mini-mapce.
1) Niepotrzebne.
2) Psuje trochę realizm (w końcu miasto też zajmuje miejsce)
« Last Edit: September 07, 2012, 05:49:30 PM by Khrone »

Offline karolbadowski

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Wycinka lasu / zasoby w miejscu w którym wybuduję miasto.
« Reply #4 on: September 07, 2012, 06:04:00 PM »
Dziękuję za zdjęcie, na pewno z niego skorzystam :)
------------------------------------
Miato Śmiałogóra:
Widzę że jest zbudowane na południowy wschód od pola, które miałoby w swoim zasięgu ryby - są one niewykorzystane.
Domyślam się, że wybór wynika stąd, że pole ma 6 sąsiadów (a pole z rybą w zasięgu ma tych sąsiadów tylko 4)?

Wiem już ze z rybki można wydobyć nawet 17 porcji jedzenia. Jaki jest maxymalny bonus na polach uprawnych na łące?

------------------------------------




2) Psuje trochę realizm (w końcu miasto też zajmuje miejsce)
To tylko moje zdanie ;) :

Grody średniowiecznie w istocie nie były aż takie duże poza pewnymi mega wielkimi ewenementami. Tutaj podróż z pola na pole trwa odpowiednio tyle czasu, że można mniemać iż pole na którym znajduje się miasto jest wielokrotnie większe niż samo miasto :). Powątpiewam czy zbudowanie szybu kopalnianego / ambony myśliwskiej / itp na obrzeżach pola z miastem kłóciłoby się z realizmem.

Oczywiście w wypadku współczesnych mega aglomeracji można by się ustosunkować tak że miasto istotnie zajmuje tyle miejsca co pustynia albo pasmo górskie. To są jednak pewne skrajności - odczuwam że realizm idzie raczej w drugą stronę (to jest takie tylko moje wrażenie oczywiście).

Brak wyparowywania zasobów w nicość byłby całkiem naturalną koleją rzeczy (lub możliwość ich częściowego odzysku jak w przypadku wycinki lasu przed zabudową, byłaby fajną wizją wzbogacającą grę).
« Last Edit: September 07, 2012, 07:48:59 PM by karolbadowski »

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Re: Wycinka lasu / zasoby w miejscu w którym wybuduję miasto.
« Reply #5 on: September 07, 2012, 08:38:34 PM »
Wiem już ze z rybki można wydobyć nawet 17 porcji jedzenia. Jaki jest maxymalny bonus na polach uprawnych na łące?
Rolnik poziom 9 na łące na polu poziom 3: 12.
Rybak poziom 9 z bonusem 100% do produkcji pracujący na rybkach: 17.
Rybak poziom 9 z bonusem 100% do produkcji pracujący na zwykłym morzu: 8.

Decyzja o wybudowaniu Śmiałogóry tam gdzie jest podyktowana tym że (lasu nie chciałem wycinać): 17+12*2=41 gdy korzystać z rybek; w położeniu w którym teraz jest produkcja jedzenia to: 12*3+8*2=52. Nie rzucam się na każdy dostępny surowiec :) [A tak na serio: bo nie chciałem zostawiać łąki pustej, niepracowanej :D -- wtedy nie liczyłem i nie myślałem nad tym, ot, by ładniej państwo wyglądało] :P

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: Wycinka lasu / zasoby w miejscu w którym wybuduję miasto.
« Reply #6 on: September 07, 2012, 09:13:54 PM »
Kurde ale Ci się przyfarciło z tymi rybkami Khrone, ja nie mam żadnych przy swoich granicach :/

Liosan

Offline karolbadowski

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Wycinka lasu / zasoby w miejscu w którym wybuduję miasto.
« Reply #7 on: September 07, 2012, 11:52:23 PM »
Zadam jeszcze pytanko:
Rozpocząłem budowę zakładu cieśli. O surowiec (młotki/narzędzia) jest trudno na samym początku i chciałbym go odzyskać na inne cele. Jeśli zużyto 1 cegłę, 1 deskę, 1 porcję narzędzi, to czy z rozbiórki odzyskam 0, czy po 1 surowcu?

Odzyskuje się połowę, ale... zaokrąglenie idzie w górę czy w dół?
« Last Edit: September 08, 2012, 12:47:57 AM by karolbadowski »

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Re: Wycinka lasu / zasoby w miejscu w którym wybuduję miasto.
« Reply #8 on: September 08, 2012, 10:14:24 AM »
Rolnik poziom 9 na łące na polu poziom 3: 12.
Rybak poziom 9 z bonusem 100% do produkcji pracujący na rybkach: 17.
Rybak poziom 9 z bonusem 100% do produkcji pracujący na zwykłym morzu: 8.
A i jeszcze wszystkie wartości są liczone bonusem od zadowolenia 100% :)

Zadam jeszcze pytanko:
Rozpocząłem budowę zakładu cieśli. O surowiec (młotki/narzędzia) jest trudno na samym początku i chciałbym go odzyskać na inne cele. Jeśli zużyto 1 cegłę, 1 deskę, 1 porcję narzędzi, to czy z rozbiórki odzyskam 0, czy po 1 surowcu?

Odzyskuje się połowę, ale... zaokrąglenie idzie w górę czy w dół?
Sposób zaokrąglania jest dość skomplikowany i zależy czego dotyczy. Zasoby w magazynie są zaokrąglane w następujący sposób:

Liczba zasobu w magazynie - n

1. Jednostka którą wy widzicie, to w rzeczywistości 1200 u mnie
2. Gdy n<10 zaokrąglam do 0
3. Gdy n>=10 zaokrąglam do 1
4. Gdy n>1200 biorę podłogę z n/1200

przykładowo
moje      wasze
3              0
10            1
511          1
2 399       1
11 999     9
12 000    10
12 001    10

W związku z tym gdy ma się 40 jednostek drewna ma się w rzeczywistości co najmniej 40 jednostek (może to być np. 40.01). Nie powinno więc powodować to kłopotów z niedokończonymi budynkami. Coś gdzieś po drodze musi ginąć.
Czyli odzyskasz, tak jak być powinno, połowę.
« Last Edit: September 08, 2012, 10:54:55 AM by Khrone »

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: Wycinka lasu / zasoby w miejscu w którym wybuduję miasto.
« Reply #9 on: September 13, 2012, 01:40:12 PM »
Gdzie dokładnie pojawi się drewno które zyskałbym z "wycinki". W stolicy?
W najbliższym mieście. Na pewno: gdy wycina się las leżący obok miasta. Czy dalej - nigdy jakoś specjalnie mnie to nie zajmowało.
No właśnie mi chodzi o wycinkę poza granicami miast - czy to drewno przepadnie?


Mój eksperyment, polegający na wycięciu lasu poza granicami osady (i jednocześnie królestwa), dał taki rezultat, że drewno zniknęło - nie pojawiło się w żadnym z magazynów.

Ciekawi mnie, czy decydujące znaczenie mają tu granice osady, czy granice królestwa. Może to sprawdzę później.

edit (24 IX 2012):
Druga część eksperymentu zrobiona. Wycięcie dżungli poza granicami osady a w granicach królestwa (pod nowe miasto) dało taki rezultat, że 600 kłód pojawiło się w najbliższym z wcześniej istniejących miast (na wszelki wypadek dodam, że w ufortyfikowanym).
« Last Edit: September 24, 2012, 11:34:53 AM by hydro »