Author Topic: Pytnia i sugestie  (Read 4061 times)

Offline mucha

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Pytnia i sugestie
« on: January 25, 2015, 01:07:10 PM »
Witam,

Wczoraj się zapisałem do gry , wydaje się bardzo fajną grą , zastawia mnie jakby się grało tak by można było grę rozegrać w 5-6h , tak dostosować przyspieszenie by gre można było skończyć w 5-6h myślę że byliby chętni na takie "sesje" grania, dziwi mnie bardzo mała popularność tej gry, widzę fajne gry które robią polacy przeglądarkowe ale wszędzie mała popularność jest, może twórcy takich gier powinni się zebrać w grupę ? lepiej by to funkcjonowało , ja tu trafiłem z laventhar , farmersi - też ciekawa gra i bardzo niszowa , takich gier pewnie jeszcze jest dużo , wiem że bloodwars też Polak wydaje.

A teraz do pytań

1. Zamyka mi się okienko z grą dzieje się to dość często , można coś zaradzić na to ?
2. Tam gdzie stała wioska zrobiłem , ulepszenie pole uprawne widzę że wioska zniknęła ale w mieście nadal jest rolnik i daje zboże do miasta (stoi na polu którego miasto nie powino mieć bo zlikwidowałem wioskę , pytanie czy on daje zboże czy tylko widać że daje ?
3. Można atakować innych graczy czy nie ? Jak nie to po co budować wojska ? ; )
4. Mam miejsce na mapie "obóz koczowników" jakie zyski mogą być jak się je odwiedzi ? Jakie straty ?
5. Co jaki czas startuje nowy serwer tak by można było od początku zagrać ?
6. Ktoś prowadzi prace nad grą ? Gra będzie się rozwijać ? Jakie są przewidywane nowe opcje ?
3. Czy na każdej mapie Europa jest takie samo ukształtowanie terenu ? tzc. czy jeśli w 1 grze wybiorę Portugalię i w 2 też to będę miał identyczne tereny obok siebie ? Czy tereny są losowe ?

« Last Edit: January 25, 2015, 01:15:27 PM by mucha »

Offline Siemak

  • Newbie
  • *
  • Posts: 42
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #1 on: January 25, 2015, 03:33:56 PM »
Cześć :)
Gizarma na razie jest w procesie rozwijania, więc nie można wykluczyć tego, że czas gry ulegnie skróceniu/wydłużeniu. To tak w skrócie.

1. Wyskakuje jakiś błąd? Czym to się objawia?
2. To jest niestety znany bug. Ci rolnicy nie powinni pracować. (Bug jest naprawiony, ale niewdrążany na główny serwer.)
3. Nie można obecnie atakować innych graczy. Można natomiast atakować barbarzyńców.
4. http://help081.nio.pl/?h=3&a=c24 Tu jest wszystko opisane
5. Jak się serwer zapełnią to zazwyczaj odpala się nowy. Obecnie sporo jest pustych.
6. Tak ciągle pracujemy nad wieloma kwestiami. Obecnie naszym celem jest poprawienie wielu bugów + wydanie wersji ang. Jeśli chcesz być na bieżąco to http://blog.gizarma.pl/en/december-january-report-2015/ Liosan prowadzi devloga po angielsku. Możesz tez polubić naszego fanpejdża na fejsie. https://www.facebook.com/gizarmagame?fref=ts Mamy dużo pomysłów (waszych i naszych) i będziemy starali się z czasem je zaimplementować. Chwilowo jednak pracujemy nad internacjonalizacją, a z tym jest dużo roboty.
7. Powinienem znać odpowiedź na te pytanie xD na 99% będzie to samo. (niech ktoś potwierdzi)

Offline mucha

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #2 on: January 25, 2015, 04:25:07 PM »
Cześć :)
Gizarma na razie jest w procesie rozwijania, więc nie można wykluczyć tego, że czas gry ulegnie skróceniu/wydłużeniu. To tak w skrócie.

1. Wyskakuje jakiś błąd? Czym to się objawia?
2. To jest niestety znany bug. Ci rolnicy nie powinni pracować. (Bug jest naprawiony, ale niewdrążany na główny serwer.)
3. Nie można obecnie atakować innych graczy. Można natomiast atakować barbarzyńców.
4. http://help081.nio.pl/?h=3&a=c24 Tu jest wszystko opisane
5. Jak się serwer zapełnią to zazwyczaj odpala się nowy. Obecnie sporo jest pustych.
6. Tak ciągle pracujemy nad wieloma kwestiami. Obecnie naszym celem jest poprawienie wielu bugów + wydanie wersji ang. Jeśli chcesz być na bieżąco to http://blog.gizarma.pl/en/december-january-report-2015/ Liosan prowadzi devloga po angielsku. Możesz tez polubić naszego fanpejdża na fejsie. https://www.facebook.com/gizarmagame?fref=ts Mamy dużo pomysłów (waszych i naszych) i będziemy starali się z czasem je zaimplementować. Chwilowo jednak pracujemy nad internacjonalizacją, a z tym jest dużo roboty.
7. Powinienem znać odpowiedź na te pytanie xD na 99% będzie to samo. (niech ktoś potwierdzi)

7. To jeśli teraz cały czas jest taki sam to będzie nudno grać , bo zawsze będziesz wiedział gdzie co jest... jaka jest szansa by mapa była losowa ? Pracujecie nad tym ?
1. Zamyka mi się okienko w którym jest gra , nie wyskakuje żaden komunikat , może to jest spowodowane przelogowywaniem z serwera na serwer ?

Powinna być wprowadzenia jakaś możliwość rywalizacji , bez tego graczy nie przybędzie , aktualnie to jest taka gra "buduj sobie miasto" , wzajemne ataki by były bardzo dobrą opcją ale możecie wprowadzić rywalizacje na zasadzie że każdy ma coś do wybudowania ten który wybuduje pierwszy wygrywa grę, możecie wprowadzić rywalizacje między serwerami na jednym jedna grupa graczy na drugim druga i rywalizacja kto pierwszy zakończy serwer (wybuduje te wierze czy co tam trzeba wybudować) , spróbujcie zanalizować czy takie gry że zakończenie uda się po 5-6h albo może nawet 4 by nie były bardziej grywalne, Grałem w ogame , trawiana , bloodwars , plemiona moment, hattrick , i wiele innych gier przeglądarkach , ta gra idealnie się nadaje na granie takie by było zakończenie po 5-6h.



« Last Edit: January 25, 2015, 04:36:20 PM by mucha »

Offline Siemak

  • Newbie
  • *
  • Posts: 42
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #3 on: January 25, 2015, 06:47:56 PM »
7. Poczekajmy aż wypowie się ktoś zajmujący się mapami, bo ja w tym temacie niestety nie siedzę.
1. Mógłbyś wstawić logi z gry? Pliki gizarma i gizarma-old znajdujące się w folderze Gizarma.

Co do rywalizacji. Wszystkie pomysły sobie zapisujemy do naszej bazy pomysłów i każdy analizujemy. Mogę powiedzieć, że obecnie opracowujemy mechanizm walki między graczami. Jest to jednak spory temat i trzeba każdy aspekt przedyskutować. Chwilowo jednak naszym priorytetem jest wydanie wersji anglojęzycznej. Myślę, że jeżeli osiągniemy ten cel to następnie zabierzemy się za walkę.

Srry za zbaczanie z tematu. Jutro Ci odpowiem na Twój pomysł :)

Offline hubtus

  • Newbie
  • *
  • Posts: 45
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #4 on: January 25, 2015, 09:32:17 PM »
7. Czy na każdej mapie Europa jest takie samo ukształtowanie terenu ? tzc. czy jeśli w 1 grze wybiorę Portugalię i w 2 też to będę miał identyczne tereny obok siebie ? Czy tereny są losowe ?
7. Powinienem znać odpowiedź na te pytanie xD na 99% będzie to samo. (niech ktoś potwierdzi)
7. To jeśli teraz cały czas jest taki sam to będzie nudno grać , bo zawsze będziesz wiedział gdzie co jest... jaka jest szansa by mapa była losowa ? Pracujecie nad tym ?
7. Poczekajmy aż wypowie się ktoś zajmujący się mapami, bo ja w tym temacie niestety nie siedzę.

W mapach nic się nie losuje, więc jak wybierzesz drugi raz Portugalię to nie zauważysz nic nowego. Losowanie surowców odbywa się tylko przy generowaniu mapy przez edytor.


7. To jeśli teraz cały czas jest taki sam to będzie nudno grać , bo zawsze będziesz wiedział gdzie co jest... jaka jest szansa by mapa była losowa ? Pracujecie nad tym ?
Z  tego co ja wiem, to pracę nad losowością nie są prowadzone i raczej wątpię, żeby w przyszłości ktoś o tym myślał.
 
Obecnie prowadzę pracę nad trochę bardziej rozbudowanym tutorialem dotyczącym tworzenia map, niestety z powodu sesji na razie idzie mi z tym różnie. Jeśli będziesz chciał spróbować swoich sił w tworzeniu map, to pewnie za jakiś miesiąc tutorial będzie już skończony ;).

Siemak, jak to jest z obsługą fanpejdża na fejsie, bo z tego co widzę to nowe wiadomości pojawiają się tylko na twiterze?

Offline mucha

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #5 on: January 26, 2015, 01:18:35 PM »
@hubtus
Można jakoś samemu wygenerować mapę przez edytor ? - przepraszam jeśli pytam o głupoty ale nie jestem informatykiem


@Siemak
Możesz "łopatologicznie" napisać mi jak mam ci wstawić logi z gry ?

@Wszyscy
Jest gdzieś dostępna mapa całej gry , skoro ona się nie zmienia ?

Drogi trzeba też robić w miejscu w którym stoi miasto ?
Wioskę jak się wybuduje poza granicami to nie działa ?
Nie można jednocześnie zrobić ulepszeń i wioski na tym samym polu ?

« Last Edit: January 26, 2015, 03:20:02 PM by mucha »

Offline Siemak

  • Newbie
  • *
  • Posts: 42
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #6 on: January 26, 2015, 05:15:49 PM »
Quote
@Siemak
Możesz "łopatologicznie" napisać mi jak mam ci wstawić logi z gry ?
Wejdź do folderu Gizarmy. (Jest tam gdzie się zainstalowało. Jeżeli używasz Windowsów to pewnie na dysku C.)
Tam masz te dwa pliki gizarma i gizarma-old. To pliki tekstowe.
Teraz wejdź na forum. Napisz posta i pod okienkiem, gdzie piszesz treść masz Attachments and other options. Kliknij to. Później masz taki nagłówek Attach:. Tam kliknij wybierz plik i teraz jak już wiesz gdzie są te pliki, to dodaj oba i wstaw posta.

Quote
Drogi trzeba też robić w miejscu w którym stoi miasto ?
Wioskę jak się wybuduje poza granicami to nie działa ?
Nie można jednocześnie zrobić ulepszeń i wioski na tym samym polu ?
1. Nie trzeba:D Ale można jeżeli chcesz mieć przyspieszenie.
2. Nie działają :(
3. Wioski też są ulepszeniem. Nie można mieć dwóch rodzajów ulepszeń na jednym polu. Niestety wiele nowych graczy ma z tym problemy. Spróbuję może dodać jakąś informację w grze.

Offline hubtus

  • Newbie
  • *
  • Posts: 45
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #7 on: January 26, 2015, 05:47:03 PM »
@hubtus
Można jakoś samemu wygenerować mapę przez edytor ? - przepraszam jeśli pytam o głupoty ale nie jestem informatykiem
Można. Tu masz link do krótkiej instrukcji http://forum.gizarma.pl/index.php/topic,148.0.html . Opisuje ona tylko sam etap tworzenia mapy, a tak poza tym trzeba jeszcze pozmieniać kilka rzeczy w pewnych plikach.

Quote
@Wszyscy
Jest gdzieś dostępna mapa całej gry , skoro ona się nie zmienia ?
Na stronie głównej masz pokazaną z dużej odległości mapę Europy i Cottoniany.

Offline mucha

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #8 on: January 27, 2015, 02:51:51 PM »
Aktualnie mogę budować dom na 3 mieszkańców by móc budować na 6 muszę mieć 15 mieszkańców i "Wymaga fortyfikacji" , co to jest ta fortyfikacja ? ulepszona palisada ? : D

@hubtus
Może jest gdzieś mapa lepszych rozmiarów ?

@Wszyscy
architekt - każdy poziom zmniejsza o 3% koszt i czas budowy zaawansowanych budynków oraz fortyfikacji.

Co to znaczy "zaawansowanych budynków" ? które to są ?
« Last Edit: January 27, 2015, 05:58:24 PM by mucha »

Offline hubtus

  • Newbie
  • *
  • Posts: 45
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #9 on: January 27, 2015, 06:28:22 PM »
Quote
Aktualnie mogę budować dom na 3 mieszkańców by móc budować na 6 muszę mieć 15 mieszkańców i "Wymaga fortyfikacji" , co to jest ta fortyfikacja ? ulepszona palisada ? : D
Palisada jest już fortyfikacją :).
Quote
@hubtus
Może jest gdzieś mapa lepszych rozmiarów ?
Nie przypominam sobie, żeby gdzieś ktoś wrzucał.
Quote
@Wszyscy
architekt - każdy poziom zmniejsza o 3% koszt i czas budowy zaawansowanych budynków oraz fortyfikacji. Co to znaczy "zaawansowanych budynków" ? które to są ?
Tu masz tabele budynków: http://help081.nio.pl/?h=3&a=c9 . Wszędzie gdzie jest "(z)" przy nazwie, to budynek zaawansowany. Jak masz problemy z grą, to polecam przeczytać gizarmopedię. Jest może i średnio przejrzysta, ale znajdziesz tam większość odpowiedzi na swoje pytania  ;).

Offline mucha

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #10 on: January 28, 2015, 02:04:12 PM »
Budowniczy szkoli się tylko do 5 poziomu ? Jakie warunki musi spełniać by dalej się szkolić ?

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #11 on: January 28, 2015, 07:26:01 PM »
Budowniczy szkoli się tylko do 5 poziomu ? Jakie warunki musi spełniać by dalej się szkolić ?
Cześć :) Budowniczy, robotnicy i osadnicy szkolą się do poziomu 10tego, tak jak wszyscy. Szkolą się poprzez budowanie. Każdy kolejny poziom trwa dłużej, ale jak się kliknie na szczegóły jednostki to powinno być widać postęp i kiedy będzie osiągnięty kolejny poziom.

Liosan

Offline mucha

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #12 on: January 28, 2015, 10:09:39 PM »
Budowniczy szkoli się tylko do 5 poziomu ? Jakie warunki musi spełniać by dalej się szkolić ?
Cześć :) Budowniczy, robotnicy i osadnicy szkolą się do poziomu 10tego, tak jak wszyscy. Szkolą się poprzez budowanie. Każdy kolejny poziom trwa dłużej, ale jak się kliknie na szczegóły jednostki to powinno być widać postęp i kiedy będzie osiągnięty kolejny poziom.

Liosan

Budowniczy szkoli się tylko budując w mieście ? Poza jak buduje ulepszenia to się nie szkoli ?
« Last Edit: January 28, 2015, 10:17:50 PM by liosan »

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #13 on: January 28, 2015, 10:19:58 PM »
To jest tak - budowniczy (w mieście) oraz osadnik i robotnik (poza miastem) to jest ta sama specjalność, ten sam rodzaj zdobywanego doświadczenia. Czyli budowniczy zmieniony w osadnika (wyniesiony z miasta) będzie się dalej rozwijał budując ulepszenia terenu albo karczując lasy; i odwrotnie, osadnik wprowadzony do miasta i zamieniony w budowniczego będzie mógł korzystać z poziomów zdobytych poza miastem i dalej się rozwijać wznosząc budynki.

Liosan

Offline mucha

  • Newbie
  • *
  • Posts: 9
    • View Profile
Re: Pytnia i sugestie
« Reply #14 on: January 29, 2015, 02:48:10 PM »
By gra miała grywalność na dziś powinniście takie zamiany wprowadzić

przyspieszenie x 10 czy x 20

cała rozgrywka powinna trwać około 3-6h
Każdy gracz musi wybudować coś by wygrać , może to być umowne i ktoś może tego pilnować , nie musi to być w grze , przynajmniej do póki walki między graczami nie będzie to takie coś by się przydało
Muszą się zmieniać tereny albo ustawcie z 30 map i losowo któraś wchodzi do rozgrywki nikt nie wie jaka wcześniej , tzc. np. Europa rozmieszczenie miast pierwszych może być takie samo ale miejsca z surowcami muszą się zmieniać

To jakieś takie minimum by ktoś przyszedł 2 raz zagrać w tą grę.