Author Topic: 0.81: Budowa - pobieranie za dużo surowców.  (Read 1412 times)

Offline wojtu

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 223
    • View Profile
0.81: Budowa - pobieranie za dużo surowców.
« on: April 03, 2014, 04:29:53 PM »
Wybudowałem dymarki i zostało mi 74 narzędzia ze 100, z desek i cegieł też wziął 1 więcej (na 99%, bo nie patrzyłem ile było, ale równo myślę, bo przywoziłem z 2 miasta).

Wcześniej się głowiłem, czemu mam 24 narzędzia w stolicy i chyba to był ten sam błąd. Wystąpił przy budowie domu cieśli, chyba wszystkie budynki 1 poziom są zbugowane...

Dodam może, że budowało je kilku (3) robotników.

Offline Kryzoo

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 201
    • View Profile
Re: Budowa - pobieranie za dużo surowców.
« Reply #1 on: April 03, 2014, 04:46:59 PM »
Dzięki za zgłoszenie. Problem może leżeć w tym, że tragarze mogą nosić ułamkowe ilości desek, np 95,2. To wtedy kiedy każesz zabrać tragarzowi 100, ale nie zaznaczysz czekania, więc weźmie wszystko co jest danej chwili wyprodukowane.
Chcemy to naprawić w ten sposób, że tragarze będą mogli pobierać tylko ilości wyrażone w liczbach naturalnych.

Czy mógłbyś opisać dokładnie scenariusz? Jak to było z tymi materiałami. Oczywiście nie możemy wykluczyć, że to był jakiś inny problem.
Trzeba sprawę zbadać.


Offline wojtu

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 223
    • View Profile
Re: Budowa - pobieranie za dużo surowców.
« Reply #2 on: April 03, 2014, 05:07:29 PM »
Te narzędzia przyniósł budowniczy. Resztą materiałów nie przejmuję się tak, więc nie chcę wprowadzać w błąd.

A u was nie było takiej sytuacji przy budowaniu?

A w pliku jakimś zapisywane są tak dokładne pierdoły? Jeśli tak to mogę wysłać.

Przeniosłem teraz te 74 do tych 24 i mam 99...
« Last Edit: April 03, 2014, 06:19:38 PM by wojtu »

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: Budowa - pobieranie za dużo surowców.
« Reply #3 on: April 03, 2014, 07:53:53 PM »
Jakby to ująć, ten błąd mnie nie zaskoczył. Zaskoczyło mnie, że w tej wersji w sposób dotkliwy pojawił się tak późno ;-/

W kliencie nie są zapisywane te dane. Ale kiedyś udało mi się znaleźć powtarzalny scenariusz wystąpienia takiego błędu, a Liosan dokładnie prześledził od strony serwera mechanizm jego powstawania i znalazł przyczynę. W tym teście przyczyną nie okazał się transport, ale to, że materiały są zawsze tracone jeśli podczas budowy budynku następuje awans budowniczego na kolejny level (im wyższego poziomu budowniczy, tym więcej zasobów zużywa w danej jednostce czasu). Tutaj jest dokładniejszy opis.

Inne możliwości, to tak jak pisał Kryzoo - transport niecałkowitej ilości zasobów, albo taki przypadek, że w mieście była zaczęta i przerwana budowa.

Czy podczas budowy był awans budowniczego?
« Last Edit: April 03, 2014, 08:09:04 PM by hydro »

Offline wojtu

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 223
    • View Profile
Re: Budowa - pobieranie za dużo surowców.
« Reply #4 on: April 03, 2014, 09:23:22 PM »
Aha :) W sumie nie jest to jakieś bardzo dotkliwe dla mnie, gdyż, czy mi zostanie 19, czy 20 (po postawieniu następnego budynku) to i tak nic z tym nie zrobię.

Nie wiem, czy był awans, ciężko mi powiedzieć, gdyż od razu dałem ich do innej roboty... Ten plik mogę przesłać, jeśli takie informacje tam się znajdują. Może pomoże ocenić, czy to ten błąd.

Dodam, że to chyba 3 raz już mnie tak okradli, a może i więcej. Na to się nie patrzy, a awansowali przecież multum razy :)

Offline krzysztof5

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 98
    • View Profile
Re: Budowa - pobieranie za dużo surowców.
« Reply #5 on: April 04, 2014, 12:23:05 PM »
Błąd występuje często, tylko widziałem to w nierozwiązanych w poprzedniej wersji i nie zgłaszałem :)
Zazwyczaj jakoś bardzo nie przeszkadza, ale w sytuacji jak na screenie jest to frustrujące (deski przyniesione tragarzem, ale miał czekać na surowce i było ich tam o wiele więcej niż te 100 do transportu)

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: Budowa - pobieranie za dużo surowców.
« Reply #6 on: April 04, 2014, 03:07:58 PM »
Błąd występuje często, tylko widziałem to w nierozwiązanych w poprzedniej wersji i nie zgłaszałem :)

:-) Można spokojnie zgłaszać to co jest w nierozwiązanych. To pomaga ocenić na ile dany błąd jest dokuczliwy i zdecydować, które poprawki powinny mieć priorytet.

Nie wiem, czy był awans, ciężko mi powiedzieć, gdyż od razu dałem ich do innej roboty... Ten plik mogę przesłać, jeśli takie informacje tam się znajdują. Może pomoże ocenić, czy to ten błąd.

Ten błąd występuje od strony serwera. Wydaje mi się, że plik gizarma.log (do znalezienia w katalogu z grą) nie wniesie akurat w tym przypadku potrzebnych informacji :-(
Niemniej czasem jest bardzo przydatny - najbardziej w takich błędach, gdzie gra się nagle wyłącza.