Też się przyłączę i to do chwalenia.
Bardzo mi się podoba ten minimalistyczny styl właśnie i jak dla mnie wszystko jest czytelne (może dlatego, że nie grałem dużo w gry tego typu i nie jestem taki wymagający).
Brakuje mi w nowej wersji czarnego rynku. Na początku handel między graczami widzę jeszcze się nie rozkręcił a parę pierdół zalega mi w magazynach.
I bardzo dobrze, że nie ma

Ja już wyrażałem swoją opinię na jego temat wcześniej, że nierealistyczny i za łatwo. Jak ci zalegają zasoby w magazynie to źle zorganizowaną produkcję/wydobycie masz

Oferty na rynku już mam
Ogólnie to z tymi ofertami jest zrobione tak sobie. Przykładowo dałem futra za cegły, ale również przygarnąłbym zamiast cegieł inne towary, brakuję jakieś opcji negocjacji/wiadomości w grze czy coś podobnego. Dodatkowo, żeby handlować chociaż jeden z nas musi odkryć miasto drugiego a na początku nie ma się odkrytych ich za dużo 
Z drugiej strony to stymuluje eksplorację. Dodatkowe zajęcie na początku gry, kiedy nie ma jeszcze dużo do grania. Wcześniej wystarczyło odkryć najbliższą okolicę.
Dokładnie. Ja w 0.8 wszystkie jednostki wprowadziłem do miasta na początku, a tutaj od razu w każdą stronę świata zwiadowcę

Chociaż to chyba bardziej przez znajdźki, bo pomagają na początku (wszystko i odkrycie mapy i jednostka i szczególnie zasoby). Ciekawość też

Ale z jednym się zgodzę, brakuje jakiejś
komunikacji w grze (nie każdy chce na forum zaglądać). Właśnie się zastanawiałem jak to powinno wyglądać. I na pewno nie czat (szczególnie, że każdy z każdym od razu może) to by popsuło klimat "osamotnienia". Myślę, że jakieś wysyłanie posłańców z wiadomością od władcy czy coś by było fajne. I tu chodzi, głównie o pomoc w handlu właśnie, te negocjacje, ale też dogadywanie się o teren, np. w późniejszych wersjach jak ktoś złamie ustalenie to wojna

, albo zaprzestanie handlu (jego i państw sojuszniczych).
Oferty na rynku już mam
Ogólnie to z tymi ofertami jest zrobione tak sobie. Przykładowo dałem futra za cegły, ale również przygarnąłbym zamiast cegieł inne towary, brakuję jakieś opcji negocjacji/wiadomości w grze czy coś podobnego. Dodatkowo, żeby handlować chociaż jeden z nas musi odkryć miasto drugiego a na początku nie ma się odkrytych ich za dużo 
Masz rację. Jest to problem. Był pomysł, żeby barbarzyńcy coś sami wystawiali. Wtedy dało by się handlować już na początku gry.
Czarny rynek wywaliliśmy, bo zbyt łatwo można było tam pieniądze zarabiać. Wystarczyło mieć dowolny zasób luksusowy i z jego sprzedaży można było spokojnie przeżyć.
Niee, z terrorystami się nie negocjuje, znaczy z barbarzyńcami nie handluje

Nie zabierajcie ludziom przyjemności z gry. Przynajmniej mnie najbardziej wciąga początek, a jak już mam wszystko, to gra się nudzi.
Raczej kupowanie bardziej ułatwiało, niż sprzedaż, ale w sumie to i to.
A z moich spostrzeżeń:
1. Znajdźki bomba.
2. Wieże też spoko.
3. Mielizny, okey. Myślałem, że fajnie by było mosty budować, ale to w sumie morze jest (nawet jak szerokość 1 pola), a przez rzeki się normalnie przechodzi.
4. Samouczek też dobra sprawa, bo pomocy może się komuś nie chcieć przeglądać przed zaczęciem gry, jak nie jest na grę nakręcony. Chociaż i tak bez niej się nie obędzie (może jednak, ale ciężko).
5. Ta kronika, wiadomo na +.
Z tych mniej oczywistych (odpaliłem 0.8

)
6. Przestawienie panelu (talenty, bilans/ekonomia), dobre. Nie trzeba zamykać okienka tylko od razu się przechodzi (można i skrótem, ale nie używam, na razie przynajmniej).
7. Extra jest, że widać co i z czego produkuje rzemieślnik. Jeszcze opisanie wszystkiego kuleje, ale nie trzeba już ciągle w helpie siedzieć

7,5. Opisanie talentów króla w grze.
Brakuje mi natomiast spisu wszystkich jednostek w jakimś menu (coś jak kronika) i żeby było napisane gdzie jest (nr pola na przykład) i co robi, najlepiej też. Pomysł się wziął stąd, że ciężko mi było ogarnąć kilka jednostek zwiadowczych. Ciągłe przewijanie mapy męczące. Przez kronikę sobie przechodziłem, ale nie wiadomo kto jest kto (jak bez specjalności) i gdzie. Chociaż to taka moja fanaberia

To przyspieszenie chodzenia to neutralnie natomiast. Chyba ogólnie fajnie, że się szybciej odkrywa mapę, ale jak coś robię na komputerze to gizarma zminimalizowana i skaczę po jednostkach co jakiś czas, żeby im trasę przestawić na "szybszy" teren

Aż mi was szkoda, że tyle do czytana wam dałem.