Author Topic: Zasięg państwa, nowe miasta.  (Read 754 times)

Offline wojtu

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 223
    • View Profile
Zasięg państwa, nowe miasta.
« on: December 08, 2013, 06:37:08 PM »
Witam!

Mam dwa pytania, które dotyczą mniej więcej jednego:
1. Zauważyłem, że opcja Zbuduj nowe miasto znika, gdy budowniczy oddali się o 5+ pól od granic państwa lub 7+ od miasta (nie mam jak tego sprawdzić bo mam 1 miasto z zasięgiem 2). Czy to od czegoś zależy, czy tak po prostu jest? Jeśli od czegoś zależy, to od czego i jak to zwiększyć? :)
2. Zasięg państwa - zwiększa się po wybudowaniu fortyfikacji (np. palisada) z 1 pola na 2. I czy jest możliwość zwiększenia zasięgu do 3 pól np. budując Umocniony Mur, czy innymi sposobami?

Warto by było poszerzyć Pomoc o owe kwestie.  ;)

Pozdrawiam!
« Last Edit: December 08, 2013, 06:52:46 PM by wojtu »

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: Zasięg państwa, nowe miasta.
« Reply #1 on: December 08, 2013, 10:56:58 PM »
1. Zauważyłem, że opcja Zbuduj nowe miasto znika, gdy budowniczy oddali się o 5+ pól od granic państwa lub 7+ od miasta (nie mam jak tego sprawdzić bo mam 1 miasto z zasięgiem 2). Czy to od czegoś zależy, czy tak po prostu jest? Jeśli od czegoś zależy, to od czego i jak to zwiększyć? :)

Nowe miasto można zbudować w zasięgu do 6 pól od innego swojego miasta.

Jeśli czasem masz wrażenie, że zasięg wynosi 7 pól, to dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że sąsiedztwa pól układają się czasem nieoczekiwanie.

Drugim ograniczeniem jest to, że nowe miasto można zbudować w zasięgu minimum 3 pól od innego miasta (swojego, cudzego, lub barbarzyńskiego).

2. Zasięg państwa - zwiększa się po wybudowaniu fortyfikacji (np. palisada) z 1 pola na 2. I czy jest możliwość zwiększenia zasięgu do 3 pól np. budując Umocniony Mur, czy innymi sposobami?

Niestety nie da się zwiększyć zasięgu do 3 pól. Jedyna możliwość zwiększenia zasięgu państwa, to budowanie nowych miast - każde z nich ma swój zasięg 1 do 2 pól, co sumarycznie składa się na zasięg Twojego państwa.

Warto by było poszerzyć Pomoc o owe kwestie.  ;)

Słuszna uwaga. Zasięg budowania nowego miasta nawet jest w pomocy, ale myślę że w złym miejscu: //usunięty mylący link/hydro - w omówieniu jednostek.

W jakim miejscu byś szukał w pomocy informacji o zasięgu budowania nowego miasta?

Zasięg państwa trzeba będzie dopiero opisać.
« Last Edit: March 26, 2014, 06:40:27 PM by hydro »

Offline wojtu

  • Full Member
  • ***
  • Posts: 223
    • View Profile
Re: Zasięg państwa, nowe miasta.
« Reply #2 on: December 09, 2013, 11:06:31 AM »
1. Zauważyłem, że opcja Zbuduj nowe miasto znika, gdy budowniczy oddali się o 5+ pól od granic państwa lub 7+ od miasta (nie mam jak tego sprawdzić bo mam 1 miasto z zasięgiem 2). Czy to od czegoś zależy, czy tak po prostu jest? Jeśli od czegoś zależy, to od czego i jak to zwiększyć? :)
Nowe miasto można zbudować w zasięgu do 6 pól od innego swojego miasta.

Jeśli czasem masz wrażenie, że zasięg wynosi 7 pól, to dzieje się tak prawdopodobnie dlatego, że sąsiedztwa pól układają się czasem nieoczekiwanie.
Chodziło mi o to, że na 7 polu już się nie da :)

Drugim ograniczeniem jest to, że nowe miasto można zbudować w zasięgu minimum 3 pól od innego miasta (swojego, cudzego, lub barbarzyńskiego).
Rozumiem, że nawet jeśli mają zasięg po 1, czyli zostanie między nimi pas zmieni niczyjej?
To planowanie sieci miast nie będzie takie łatwe :P A chciałbym, żeby tworzyły spójne państwo.

Warto by było poszerzyć Pomoc o owe kwestie.  ;)
Słuszna uwaga. Zasięg budowania nowego miasta nawet jest w pomocy, ale myślę że w złym miejscu: //usunięty nieaktualny link/hydro - w omówieniu jednostek.
Faktycznie. Raz przeczytałem całą pomoc, ale zapomniałem, że była o tym informacja, gdyż nie była mi potrzebna i jej nie zakodowałem :D

W jakim miejscu byś szukał w pomocy informacji o zasięgu budowania nowego miasta?
W zakładce Miasto -> Nowe miasto. Znajdujące się tam informacje "zaczynają się" już po fakcie wybudowania miasta. Według mnie zagadnienie powinno być omówione od początku (założenie) do końca (zburzenie), chociaż to ostatnie niekoniecznie, ale widziałem, że ktoś robił testy wyprowadzenia wszystkich mieszkańców, chyba nawet Ty. To warto podzielić się tą informacją, nawet w formie ostrzeżenia, by ktoś przypadkowo tego nie zrobił.

Muszę przyznać, że ta Pomoc mimo paru niedoróbek jest przejrzyście napisana i przyjemnie się to czyta :)

Pozdrawiam i dzięki za wyczerpującą odpowiedź!
« Last Edit: March 26, 2014, 06:41:30 PM by hydro »

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: Zasięg państwa, nowe miasta.
« Reply #3 on: December 09, 2013, 05:09:46 PM »
Drugim ograniczeniem jest to, że nowe miasto można zbudować w zasięgu minimum 3 pól od innego miasta (swojego, cudzego, lub barbarzyńskiego).
Rozumiem, że nawet jeśli mają zasięg po 1, czyli zostanie między nimi pas zmieni niczyjej?
To planowanie sieci miast nie będzie takie łatwe :P A chciałbym, żeby tworzyły spójne państwo.

Tak, aktualnie tak to działa, że powstają "ziemie niczyje". Ale można budować na nich drogi, co ułatwia transport. I w praktyce warto poszerzać zasięg miasta do 2 (czyli budować palisadę), bo tylko wtedy wioska zwiększa ilość pól dostępnych do uprawy.

W jakim miejscu byś szukał w pomocy informacji o zasięgu budowania nowego miasta?
W zakładce Miasto -> Nowe miasto. Znajdujące się tam informacje "zaczynają się" już po fakcie wybudowania miasta. Według mnie zagadnienie powinno być omówione od początku (założenie) do końca (zburzenie), chociaż to ostatnie niekoniecznie, ale widziałem, że ktoś robił testy wyprowadzenia wszystkich mieszkańców, chyba nawet Ty. To warto podzielić się tą informacją, nawet w formie ostrzeżenia, by ktoś przypadkowo tego nie zrobił.

Może faktycznie taki układ treści byłby lepszy. Przyjrzę się temu. Dzięki.