Author Topic: hodowla koni  (Read 1570 times)

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
hodowla koni
« on: August 12, 2012, 10:05:36 PM »
Wydaje mi się, że obecny system hodowli koni może być lepszy. Oto mój pomysł na zmianę

* konie przechowywane są w normalnym magazynie z takim samym limitem jak pozostałe towary
* hodowca koni jest "rzemieślnikiem" pracującym w stadninie i przerabia jedzenie na konie
* do wykonywania zasobów hodowca koni pobiera pewną liczbe koni (tak samo jak łucznik pobiera łuki).

Dlaczego to będzie lepsze:
* połączenie tego rozwiązania i tego uprości magazyn miejski. Będzie działał tak samo dla wszystkich zasobów
* mam wrażenie, że możliwość wyładowania koni do magazynu tylko w mieście ze stajnią niepotrzebnie komplikowała rozgrywkę
* dzięki temu, że konie są tworzone z jedzenia jest więcej możliwości upgradu produkcji koni (bo jest wiele możliwości na poprawienie produkcji jedzenia)
* jest realistyczne - hodowca nie wyprodukuje koni z powietrza, będzie rozmnażał stadko które "pobrał"

Dodatkowym efektem będzie konieczność wykupienia pierwszych koni na czarnym rynku (w przyszłości będzie prawdopodobnie więcej możliwości)

Offline majsin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 96
    • View Profile
Re: hodowla koni
« Reply #1 on: August 12, 2012, 11:27:21 PM »
Pomysł zdecydowanie lepszy niż to co jest obecnie. Pewna ilość koni mogłaby być dostępna w 1 mieście startowym, rozmnażając i przewożąc konie można by bez targu mieć w każdym mieście stadninę.

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: hodowla koni
« Reply #2 on: September 17, 2012, 01:17:43 PM »
Mnie też ten pomysł się zdecydowanie podoba.
 

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: hodowla koni
« Reply #3 on: October 14, 2012, 09:18:10 PM »
Wprowadzone

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: hodowla koni
« Reply #4 on: October 24, 2012, 03:20:52 PM »
* do wykonywania zasobów hodowca koni pobiera pewną liczbe koni (tak samo jak łucznik pobiera łuki).
Początkowo tego nie zrozumiałem, ale teraz rozumiem - budujemy zagrodę i kupujemy pierwsze konie na czarnym rynku. I teraz jak każemy hodowcy pracować, to on będzie przerabiał jedzenie na konie, ale żeby to się dało zrobić to zgarnie 100 koni z magazynu, i te konie "znikną" (będą u niego w ekwipunku albo cokolwiek). Dobrze myślę?

No to kupiłem sobie konie, mam zagrodę i hodowcę... i produkuje mi 1 konia na godzinę. Czyli następną setkę koni będę miał za 4 dni z hakiem :( Będę mógł zacząć drugą hodowlę o ile oczywiście zbuduję dodatkową zagrodę/stajnię. Za następne 4 dni będą kolejne dwa stada... co da produkcję 4 koni na godzinę, i to już daje mniej więcej 1 stado dziennie przy zużyciu 8 żywności.

I wiesz co? Początkowo myślałem że to jest za słabe, że wymaganie setki koni za bardzo spowolni wzrost. Ale w sumie, to to jest ciekawa inwestycja - spory wysiłek trzeba zrobić, żeby te konie hodować. Może to i dobrze. Bardziej zgodnie historycznie, bardziej ciekawie ekonomicznie (towar do handlu), bardziej wyraźna przewaga graczy którzy konie mają nad tymi którzy muszą chodzić pieszo.

Liosan

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: hodowla koni
« Reply #5 on: October 27, 2012, 12:37:51 AM »
Dobra, też już hoduję konie :-)

Uważam, że te 100 pobranych koni, warunkujących rozpoczęcie hodowli, powinno być jakoś wizualizowane graczowi. Bo na tę chwilę to one "znikają" z interfejsu.

Może po prostu te 100 koni mogłoby być "zasobem" potrzebnym do zbudowania zagrody (jakby do założenia hodowli). Na takiej zasadzie, jak do domu cieśli, czy domu kowala potrzebne są narzędzia - czyli jako "wyposażenie" ;-)
Teraz zasoby potrzebne do zbudowania zagrody, to: 60 desek i 30 tuzinów cegieł (screen26). Mogłyby tam się pojawić i konie. Wtedy byłoby zrozumiałe, co się z nimi stało ;-)