Author Topic: Nie udało się dokończyć budowy  (Read 5941 times)

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #15 on: September 06, 2012, 09:03:50 PM »
Jak pech to pech...
Dalsza część historii: czyli niby nic nie ubyło. Tragarzami przywlokłem 10 desek i 10 cegieł... dokończyłem budowę, i... zostało 10 desek i 10 cegieł. Chyba błędy zaokrąglania gdzieś są...

Offline julusmaximus

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 59
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #16 on: September 07, 2012, 04:50:52 PM »
A może błędów nie ma systemie budowy i czy magazywnowaniu surowców, tylko w tragarzach? Wszyscy mówią, że przenoszą surowce z innych miast. Widocznie tragarz gubi je, albo sprzedaje ten jeden tuzin desek za np. flaszkę wódki. W magazynie melduje, że przyniósł tyle ile powinien, a wszystko wychodzi przy budowie! :P Popracuj może nad charakterem tragarzy. xD
214 India, 226 Chanat Kazański, 227 Królestwo Polskie

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #17 on: September 13, 2012, 12:43:19 PM »
Teraz mam inną sytuację - buduję dom murowany trzema robolami (poziomy 6,6,5, także w miarę nieźle ciągną). Popup budynku wyświetla że brakuje 60 drewna i 60 cegieł, pasek na dole miasta wyświetla że miasto ma 50 desek i 1 cegłę. A mimo to, mimo że jest ta jedna cegła, budynek wyświetla "brakuje zasobów budowlanych". Miasto Rudomiecze.

Liosan

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #18 on: September 13, 2012, 03:51:11 PM »
@Liosan - Wszystko przez ten dziki system zaokrąglania zawartości magazynu. Gdy liczba zasobów jest bliska 0 jest zaokrąglanie w góre, w pozostałych przypadkach w dół.

To, że nie chcą budować wynika z tego, że masz prawie zero zasobów, a ponieważ masz 3 budowników którzy potrzebują ich całkiem sporo muszą mieć na tyle dużo tych ciegieł, żeby mogli się podzielić.

Może zmienie ten system zaokrąglania tak, żeby było zawsze zaokrąglanie w dół, bo obecny algorytm jest chyba przekombinowany. Co o tym myślicie?

Offline karolbadowski

  • Newbie
  • *
  • Posts: 18
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #19 on: September 13, 2012, 03:57:47 PM »
Mi się już żdarzało że budowa stanęła, zabrakło 1 cegły.
Albo dom kosztował 60 cegieł, a zużyto 61 na budowę...


Zmieniałem robotnika który wykonywał pracę (posłałem go do innych robót i wysłałem kogo innego do pracy).


Miałem też sytuację że na 1 drewnie zbudowałem 3 porcje stopu.
Potem zaś sobie tak na zmianę produkowałem 1 porcja stopu żelaza, 1 drewno, zaś nie wychodził z tego wcale 1 młotek (jakoś tak losowo - na początku 2 pod rząd się zrobiły a potem długo nic).

Widać mamy 0,99 młotka lub coś w ten deseń :D.

Offline Kryzoo

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 201
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #20 on: September 23, 2012, 07:42:47 PM »
miałem równą liczbę cegieł i coś takiego jak w załączniku, zabrakło jakiegoś kawałka cegły najwyraźniej ....


Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #21 on: September 23, 2012, 09:59:50 PM »
Widzę, że ten błąd często się pojawia. W najbliższym czasie postaram się to naprawić.

Offline Kryzoo

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 201
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #22 on: October 21, 2012, 12:01:43 PM »
Stary demon powraca. Tutaj jest ewidentnie błąd. Do budowy warsztatu potrzebowałem 30 szt narzędzi i dokładnie tyle sprowadziłem z Paryża. Najwyraźniej jednak to jakiegoś ułamka narzędzia zabrakło, bo deski i cegły są dostępne. Teraz muszę sprowadzić dodatkowe 10 szt, bo tyle się da najmniej, żeby dokończyć budowę.

Offline Andurin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 93
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #23 on: October 21, 2012, 04:00:24 PM »
Jak pech to pech...

Miałem identyczną sytuację. Co było najśmieszniejsze to miałem akurat w mieście i kłody i glinę więc ustawiłem ceglarza. Do końca budowy Domu wytwórcy win było potrzebne 3,5 min pracy ceglarza ;)

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #24 on: October 21, 2012, 10:20:07 PM »
Miałem identyczną sytuację. Co było najśmieszniejsze to miałem akurat w mieście i kłody i glinę więc ustawiłem ceglarza. Do końca budowy Domu wytwórcy win było potrzebne 3,5 min pracy ceglarza ;)
U mnie dziś było mniej więcej to samo - wystarczył jeden 'tick' serwera i się zbudowało.

Liosan

Offline Andurin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 93
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #25 on: October 26, 2012, 12:29:03 PM »
Dorzucam post, żeby nie zapomnieć o naprawieniu tego błędu bo bywa irytujący:P(dziś 12h w plecy). W tym przypadku zabrakło jakiegoś ułamka narzędzi.

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #26 on: October 26, 2012, 02:08:24 PM »
Może problem jest taki, że transportujemy 100 kłód drewna tragarzem i nie zaznaczamy opcji "czekaj na zasoby"? Bo taki tragarz nie wiezie 100 kłód drewna lecz MAKSIMUM 100 kłód. Więc nie załadowaliśmy na niego 100 lecz np. 99,999 kłody i stąd te problemy? Tak mi teraz przyszło do głowy...

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #27 on: October 26, 2012, 02:49:44 PM »
Może problem jest taki, że transportujemy 100 kłód drewna tragarzem i nie zaznaczamy opcji "czekaj na zasoby"? Bo taki tragarz nie wiezie 100 kłód drewna lecz MAKSIMUM 100 kłód. Więc nie załadowaliśmy na niego 100 lecz np. 99,999 kłody i stąd te problemy? Tak mi teraz przyszło do głowy...
Wątpię... ostatnio mi się zdarzyło tak, że dwóch tragarzy z rozkazem "czekaj na zasoby" przyniosło 2x100 drewna. Budowniczowie budowali budowali, i zabrało. Osobiście podejrzewam, że to kwestia złego liczenia robotnikogodzin i ich pracy kiedy pracuje ich czasem 2, czasem 1, czasem 3... z róznymi poziomami w dodatku.

Liosan

Offline Andurin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 93
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #28 on: October 26, 2012, 04:09:15 PM »
Bardzo możliwe. U mnie 3 pracowało bo chciałem to jak najszybciej skończyć.

Offline julusmaximus

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 59
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #29 on: October 30, 2012, 08:48:19 PM »
To teraz ja się poskarżę: W mieście Białystok (5802) chciałem zbudować palisadę. Wysłałem dwóch tragarzy z drewnem (200 sztuk) i jednemu zaznaczyłem opcję "czekaj na miejsce w magazynie". Robotnicy budowali palisadę, w końcu skończyło się drewno (w mieście było napisane o braku materiałów i pustym magazynie- przy drewnie stał myślnik), ale mimo to tragarz nie wyładował drewna. W mieście wybuchł głód, musiałem dosłać żywności, a drewno rozpakowałem ręcznie (zmieniłem: tragarz-> osadnik-> tragarz). Robotnicy pracowali dalej, drewno się skończyło, ale standardowo zabrakło "0 desek". W między czasie jeden z robotników zmarł z głodu. Ostatecznie musiałem przerzucić jednego mieszkańca, żeby wyprodukował te 0,0001 deski, i po 5 minutach palisada powstała. Opóźniło to trochę mój marsz na wschód...

Tak swoją drogą to trochę dziwne: w spichleżu jest "-100 koszy jedzenia"... umiera jeden mieszkaniec, w spichleżu pojawia się "0 koszy jedzenia"... Ciekawie co sie stało z ciałem mieszkańca i skąd pojawiło się jedzenie w spichleżu... xD Grobu nigdzie nie widać... :P
214 India, 226 Chanat Kazański, 227 Królestwo Polskie