Author Topic: Nie udało się dokończyć budowy  (Read 6739 times)

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Nie udało się dokończyć budowy
« on: August 09, 2012, 11:04:35 AM »
Do osady przyniosłem 200 drewna, chcąc zbudować palisadę. Coś poszło nie tak bo potrzeba jeszcze... 0 drewna.

Offline majsin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 96
    • View Profile
Re: Potrzebne zasoby: 0 drewna
« Reply #1 on: August 09, 2012, 12:05:56 PM »
O ile się nie mylę gra rozpoznaje jeszcze ułamkowe części zasobów, więc może brakuje ci 0,1 drewna i dlatego budowa nie chce się zakończyć.

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Re: Potrzebne zasoby: 0 drewna
« Reply #2 on: August 09, 2012, 01:56:58 PM »
No ja wiem, że pewnie chodzi o ułamek zasobu - no ale niech to pisze, bo "Potrzeba 0 drewna" trochę głupio brzmi.

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Potrzebne zasoby: 0 drewna
« Reply #3 on: August 09, 2012, 05:47:01 PM »
O ile się nie mylę gra rozpoznaje jeszcze ułamkowe części zasobów, więc może brakuje ci 0,1 drewna i dlatego budowa nie chce się zakończyć.

Pewnie tak było, być może np. twój cieśla pracował przez chwile i zabrał ci te 0,0000001 drewna potrzebne do ukończenia budowy :). Z drugiej strony faktycznie lepiej było by wyświetlić komunikat zostało 1 drewna, poprawie w najbliższym czasie

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #4 on: August 26, 2012, 05:58:27 PM »
W mieście Cichowierża, na polu 1132 nie udało mi się ukończyć budowy dymarek - zabrakło narzędzi. Niefajnie. Zwłaszcza, że wcześniej posłałem tragarza, żeby przyniósł ze stolicy 30 sztuk (zostało jeszcze 20 w tamtym mieście). Potem parę razy ktoś zaczynał i przestawał pracować nad tym budynkiem. W końcu zostawiłem jednego budowlańca... i skończył na 99%, wymagając po 0 z każdego rodzaju materiałów. Cegły i deski są, czyli pewnie potrzebuje ułamkowych narzędzi. Tylko... dlaczego? Gdzieś był błąd zaokrągleń?

Liosan


// Połączyłam wątki bo dotyczą tego samego błędu. hydro
« Last Edit: September 26, 2013, 01:24:05 AM by hydro »

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #5 on: August 26, 2012, 06:23:35 PM »
Taa, błędy zaokrągleń są bolączką gizarmy. Mi np. zjadło 31 narzędzi a powinno niby 30... i to w normalnym budowaniu!

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #6 on: August 26, 2012, 09:03:35 PM »
Temat był już raz poruszany: http://forum.gizarma.pl/index.php?topic=17.0

Chyba będzie trzeba coś z tym zrobić, bo widzę, że to wkurza. W najbliższym czasie coś wymyślę.

Troll

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #7 on: August 26, 2012, 10:33:58 PM »
Temat był już raz poruszany: http://forum.gizarma.pl/index.php?topic=17.0
Tak, widziałem. Ale w moim temacie chyba jest inaczej - bo tutaj na 100% nie było żadnych innych robót. Tylko dostawa i on/off budowlańca. Może wymagania są ułamkowe? Albo może poziom robotnika powoduje ułamkowe zużywanie?

Liosan

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #8 on: August 26, 2012, 10:38:08 PM »
Teoretycznie błędów zaokrągleń być nie powinno, wszystko jest liczone na intach i nic nie powinno znikać. Wymagania budynków są zawsze są całkowite (nie ma innej możliwości w konfiguracji). Poziom robotnika wpływa tylko na szybkość budowy, całkowite zużycie materiałów zawsze powinno takie samo.

Być może jakieś bugi sprawiają, że ten 0,0001 jednostki zasobu się rozpływa.

Troll

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #9 on: August 27, 2012, 05:55:11 PM »
Teoretycznie błędów zaokrągleń być nie powinno, wszystko jest liczone na intach i nic nie powinno znikać.
Na intach? Chcesz screena gdzie mam produkcję +1.5 deski na godzinę?

Liosan

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #10 on: August 27, 2012, 06:16:39 PM »
Ty widzisz 1.5, a ja np. 151 :)

Troll

Offline Khrone

  • Global Moderator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 276
  • Szwecja (222)
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #11 on: September 05, 2012, 04:44:57 PM »
Jak pech to pech...

Offline Kryzoo

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 201
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #12 on: September 05, 2012, 09:11:47 PM »
Ty widzisz 1.5, a ja np. 151 :)

Troll

Czyli stosujesz lower denomination :)
Gorzej jak ja widzę 15 sztuk, a ty 1495 i się nie wybuduje. Możliwe?

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #13 on: September 05, 2012, 09:39:36 PM »
Sposób zaokrąglania jest dość skomplikowany i zależy czego dotyczy. Zasoby w magazynie są zaokrąglane w następujący sposób:

Liczba zasobu w magazynie - n

1. Jednostka którą wy widzicie, to w rzeczywistości 1200 u mnie
2. Gdy n<10 zaokrąglam do 0
3. Gdy n>=10 zaokrąglam do 1
4. Gdy n>1200 biorę podłogę z n/1200

przykładowo
moje      wasze
3              0
10            1
511          1
2 399       1
11 999     9
12 000    10
12 001    10

W związku z tym gdy ma się 40 jednostek drewna ma się w rzeczywistości co najmniej 40 jednostek (może to być np. 40.01). Nie powinno więc powodować to kłopotów z niedokończonymi budynkami. Coś gdzieś po drodze musi ginąć.

Offline majsin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 96
    • View Profile
Re: Nie udało się dokończyć budowy
« Reply #14 on: September 06, 2012, 12:02:59 AM »
A zasoby potrzebne do budowy jak są zaokrąglane? Czy gdy n>0 to n=1, a gdy n>1200 to podłoga (ew. sufit) z n/1200. W ten sposób na pewno nie byłoby błędów z zasobami potrzebnymi do budowy.