Author Topic: 0.8 jako aplikacja  (Read 1901 times)

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
0.8 jako aplikacja
« on: February 19, 2013, 10:41:15 PM »
Cześć

Zamieszczam kolejny raport z postępów prac nad 0.8.

Najważniejszą zmianą jest to, że następna wersja klientem Gizarmy nie będzie apletem osadzonym na stronie www tak jak do tej pory, tylko zwykłą aplikacją. Oczywiście działanie gry będzie takie samo jak wcześniej, to znaczy rozgrywka będzie przebiegać na serwerze nawet gdy jest się offline.

Zmiana platformy pociągnęła za sobą zmiany w interfejsie użytkownika. Okno gry będzie znacznie większe niż do tej pory, niedługo pokażę screeny.

W tej chwili gotowy jest tak zwany starter gry, zawierający okienko logowania i wyboru gry, czyli to co było wcześniej stronie internetowej. Widok mapy głównej jest całkowicie dostosowany do nowej rozdzielczości, nad ekranem miasta ciągle pracuję.

Zrezygnowałem z utrzymywania wersji apletowej z powodu warningów przy ich starcie, kłopotów przy instalacji i innych problemów technicznych z nimi związanymi.

Oprócz tego Liosan i Hydro ciągle pracują nad nowymi grafikami. Poniżej lista nowych grafik:
rynek (Hydro)
król (Liosan)
Dom wytwórcy wina (Hydro)
pionier (Liosan)
katedra (Hydro)
zagroda (Hydro)

Wielkie podziękowania dla autorów, robicie naprawdę świetną robotę!

Po raz kolejny muszę przesunąć datę ukończenia gizarmy 0.8. Jest to spowodowane głównie tym, że sporo czasu spędziłem nad starterem i przeportowniem klienta gry. Myślę, że realny termin premiery 0.8 to koniec lutego.

EDIT: przepraszam za pomyłkę, chciałem napisać, że dokończenie 0.8 zajmie mi około miesiąca, czyli do końca marca, może trochę wcześniej.

W załączniku screenshot z okienkowej wersji Gizarmy

Troll
« Last Edit: February 20, 2013, 01:31:51 PM by troll »

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: 0.8 jako aplikacja
« Reply #1 on: February 20, 2013, 12:07:49 PM »
Woah, duża zmiana :)

Mam pytanie techniczne -  czy grafiki które do tej pory były ściągane z serwera (przede wszystki mam na myśli grafiki podkładów mapy) będą cache'owane po stronie klienta?

Liosan

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: 0.8 jako aplikacja
« Reply #2 on: February 20, 2013, 02:00:18 PM »
Super, że podczas gry będzie widoczny większy kawałek mapy naraz :-)

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: 0.8 jako aplikacja
« Reply #3 on: February 20, 2013, 02:39:10 PM »
Na oraclowej javie wszystkie zasoby się cachowały już wcześniej. Wtyczka IcedTea (na Linux) nie robiła cachowania z tego co zauważyłem.

Jak będzie teraz - przy oraclowej javie cachowanie systemowe ciągle będzie działać, z otwartymi javami różnie może być. Dlatego docelowo chciałem dorobić własny chache. Miało by to jeszcze jedną zaletę - gdy mam np. grafiki mapy o których wiadomo, że nie ulegną zmianie nie będzie trzeba wysyłać żądań sprawdzających czy jednak się nie zmieniły (tak to było do tej pory). Dzięki temu ładowanie gry było by znaczenie szybsze.

W tej chwili nie będe się tym zajmował, narazie chodzi mi o to, żeby aplikacja działała. Tuningiem wydajności zajmę sie później.

Troll

Offline Andurin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 93
    • View Profile
Re: 0.8 jako aplikacja
« Reply #4 on: February 20, 2013, 09:06:50 PM »
Miło widzieć, że cały czas coś się dzieje :)  Już czekam z niecierpliwością na testowanie;)

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: 0.8 jako aplikacja
« Reply #5 on: March 03, 2013, 09:30:50 PM »
Cześć

Wrzucam screen z nowego ekranu miasta. To już jest działający widok.

Zwróćcie uwagę na wioski rozszerzające zasięg miasta.

Pozdrawiam
Troll

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: 0.8 jako aplikacja
« Reply #6 on: March 04, 2013, 01:09:39 AM »
Widzę że na polu z wioską jest rolnik - to znaczy, że takie pole też będzie można eksploatować?

Fajna ikonka poziomu rekrutacji :-) Wskaźnik obronności miasta też jest dobry.

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: 0.8 jako aplikacja
« Reply #7 on: March 04, 2013, 11:09:40 AM »
Tak, można eksploatować wioski, ale nie da się zbudować innego ulepszenia.

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: 0.8 jako aplikacja
« Reply #8 on: March 04, 2013, 01:41:29 PM »
Druga wioska jest na polu "pagórki (las)" - czy to znaczy, że można umieścić wioskę na polu z lasem bez karczowania lasu?

I od razu jeszcze jedno pytanie: czy jeśli umieści się wioskę na polu z zasobem specjalnym, to taki zasób specjalny można będzie eksploatować?

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: 0.8 jako aplikacja
« Reply #9 on: March 04, 2013, 02:01:45 PM »
I od razu jeszcze jedno pytanie: czy jeśli umieści się wioskę na polu z zasobem specjalnym, to taki zasób specjalny można będzie eksploatować?
Gdzie zasób specjalny == sól? :) Pola z solą nie potrzebują ulepszeń, więc przychodzi to do głowy :)

A na pustyni będzie można budować wioski?

Liosan

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: 0.8 jako aplikacja
« Reply #10 on: March 04, 2013, 02:11:58 PM »
Druga wioska jest na polu "pagórki (las)" - czy to znaczy, że można umieścić wioskę na polu z lasem bez karczowania lasu?

Będzie trzeba karczować las. Nie będzie się dało wybudować wioski takiej jak na screenie (na leśnych pagórkach)

Jeżeli chodzi o zasoby - będzie można eksploatować wszystkie zasoby jak na pustych polach.

Ogólnie - wioski da się stawiać na terenach bez lasu oprócz gór i morza, więc na pustynii będzie się dało to zrobić.