Author Topic: Symulator bitew  (Read 3151 times)

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Symulator bitew
« on: January 22, 2013, 11:07:21 PM »
Cześć

Zgodnie z zapowiedzią udostępniam symulator: http://alfa080.nio.pl/?s=2. Zachęcam do przeprowadzania bitew, szukania błędów i absurdalnych rezultatów.

Tutaj dostępne są statystyki dla wojów: http://alfa080.nio.pl/?h=2&a=wojownicy_tab

Gdyby się zdarzyło, że chcecie się podzielić rezultatem bitwy, po rozegraniu bitwy pełna informacja o niej znajduje się w URLu. Można go skopiować i wkleić np. tutaj. Każdy kto wklei go u siebie zobaczy tą samą bitwę.

Z góry przepraszam za mały graficzny bałagan symulatora. Korzystam z standardowych kontrolek i ostajlowanych na Gizarmowo :). To się kiedyś poprawi.

pozdrawiam
Troll
« Last Edit: January 22, 2013, 11:09:47 PM by troll »

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: Symulator bitew
« Reply #1 on: January 22, 2013, 11:55:31 PM »
Czym jest parametr "szczęście atakującego"? Czy w grze ta wartość będzie losowana, czy tez z czegoś będzie wynikać?

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Symulator bitew
« Reply #2 on: January 23, 2013, 10:44:48 AM »
Szczęście atakującego będzie losowane. W symulatorze szczęście można kontrolować, dzięki temu można zobaczyć co się stanie w najlepszym i najgorszym przypadku.

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: Symulator bitew
« Reply #3 on: January 23, 2013, 04:14:49 PM »

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Symulator bitew
« Reply #4 on: January 23, 2013, 05:07:05 PM »
Nie, oznacza, że obrońca ledwo zwyciężył. Zawsze ktoś wygrywa, remisów nie ma, gdy siły są jednakowe, wygrywa obrońca (tak jak na przykładzie), ale traci prawie całą armie.


Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Symulator bitew
« Reply #6 on: January 24, 2013, 12:50:58 PM »
Siła to nie wszystko. Jednostki mają swoje specjalne zdolności np. kawaleria ma +25% ataku przeciwko łucznikom. Dlatego rycerz tak ładnie sobie z nimi radzi.

Łucznicy mają +25% do siły, gdy bronią się na terenie z niezerowym bonusem obrony lub w mieście. Gdy wsadzimy ich np. do lasu ich zdolności bojowe są o wiele lepsze:

bitwa
« Last Edit: January 24, 2013, 04:43:56 PM by troll »

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: Symulator bitew
« Reply #7 on: January 24, 2013, 01:00:23 PM »
Hm, w sumie prawda - jak zmienić 1 łucznika angielskiego na pikiniera to pikinier przeżywa:
http://alfa080.nio.pl/?s=2&u1_id=77&u1_lv=6&u1_hp=1000000&separator=1&u2_id=71&u2_lv=5&u2_hp=1000000&u2_frt=0&u3_id=73&u3_lv=0&u3_hp=1000000&u3_frt=0&attackersLack=0&terrainId=1&isCity=0&wallId=0

Inna sprawa to czy to sensowne, że przy szarży kawalerii obrywają łucznicy... widać rycerze nieźle manewrowali :)

Przy okazji potestowałem trochę, czy kolejność jednostek w symulatorze ma znaczenie - na oko nie ma, super, tak powinno być :)

Liosan

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Symulator bitew
« Reply #8 on: January 24, 2013, 03:34:53 PM »
Jak działaja rozdawanie obrażeń między jednostkami (tak w skrócie)
* Na początku oblicza się, kto w danej konfiguracji jednostek ma jaką siłę (z tymi wszystkimi bonusami)
* Jednostki są sortowane pod względem tej efektywnej siły rosnąco
* Idę od góry listy i rozdaje obrażenia (lub zabijam jednostkę). Ważne jest to, że obrażenia względne są coraz mniejsze (np. -100%, -100%, -80%, -20% życia)

W efekcie jednostki najsłabsze w danej konfiguracji armii najbardziej obrywają. Jeżeli łucznik i pikinier walczą z rycerzem najbardziej oberwie łucznik, bo jest słaby przeciwko kawalerii.

Wynik może być zależeć od kolejności jednostek o ile mają taką samą siłę efektywną. Tak jak w tych przykładach:

bitwa 1

bitwa 2

Oczywiście ja nie mówię, że tak jest najlepiej na świecie, jeżeli uważacie, że można coś poprawić w tym algorytmie to piszcie.

Troll
« Last Edit: January 24, 2013, 04:43:13 PM by troll »

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: Symulator bitew
« Reply #9 on: January 27, 2013, 02:22:14 PM »
Zastanawiam się nad rezultatami walk na terenie "bagno" z użyciem jednostek konnych.

Przykładowo:
rycerz(lev6) v miecznik(lev10, 40%fortyfikacji)
lekki kawalerzysta(lev0) v łucznik angielski(lev5)

Skoro bagno ma wysoką karę do ruchu jednostek konnych (screen0039) w porównaniu z jednostkami pieszymi, to może i podczas walki na bagnach jednostki konne mogłyby mieć mniejszą przewagę niż teraz mają?

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Symulator bitew
« Reply #10 on: January 27, 2013, 10:12:10 PM »
Masz rację, bagno powinno mieć bonus obrony. Dzięki za wykrycie problemu :)

Troll

Offline Kryzoo

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 201
    • View Profile
Re: Symulator bitew
« Reply #11 on: May 03, 2013, 10:00:03 PM »
A jak wybrać w symulatorze piechura/wojownika. Brakuje chyba takiej opcji?

Poza tym jest błąd ortograficzny w słowie piechUr :), patrz obrazek.


Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: Symulator bitew
« Reply #12 on: May 04, 2013, 12:37:57 AM »
A jak wybrać w symulatorze piechura/wojownika. Brakuje chyba takiej opcji?

Wojownik (nieuzbrojony piechur) jest na końcu listy, jak na screenie 0076a.

Nie ma on ikonki, więc żeby go później "wyłączyć", trzeba najpierw przestawić go na inny rodzaj wojska, a dopiero potem odkliknąć.

Offline Kryzoo

  • Administrator
  • Full Member
  • *****
  • Posts: 201
    • View Profile
Re: Symulator bitew
« Reply #13 on: May 04, 2013, 10:57:15 AM »
Nie widzę takiej pozycji, na rycerzyu kokńczy się lista. Sprawdzałem w chromie i firefoxie. Może mam błędny url? http://alfa080.gizarma.nstrefa.pl/?s=2

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Symulator bitew
« Reply #14 on: May 04, 2013, 12:39:28 PM »
Cześc

To nie ten url. Zobacz to: http://alfa080.nio.pl/?s=2.

Ten twój url to bardzo stary serwer testowy, powinienem chyba zrobic tam przekierowanie.

Troll