Author Topic: Problem z Java  (Read 2750 times)

Offline Andurin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 93
    • View Profile
Problem z Java
« on: October 19, 2012, 04:27:20 PM »
Hej,
od wczoraj nie mogę sobie poradzić z uruchomieniem Gizarmy (ogólnie Javy). Pomyślałem, że może wspólnymi siłami coś wymyślimy.

Wczoraj wywaliło mi błąd przy dodawaniu 10 poziomu Inteligencji w Talentach Króla więc pomyślałem, że będę taki fajny jak Liosan i wkleję loga.. no ale chyba nie jestem taki fajny :P Owszem włączyłem w panelu sterowania->Java->Show console ale chyba właśnie po tym zaczęło mi wywalać przeglądarkę- ogólnie wszystko się wiesza, muszę wyłączać przeglądarkę(Chrome, Firefox, przy IE dodatkowo wywala błąd - w załączniku). 

Kilka razy robiłem reinstalację Javy, w między czasie restartując komputer jednak problem nie znika. Mam Win7.

Macie jakiś pomysł co zepsułem?

Pozdrawiam
Andurin

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: Problem z Java
« Reply #1 on: October 19, 2012, 04:42:21 PM »
Hm, ja przez jakiś czas miałem tak, że jak wchodziłem na Gizarmę to mnie bez słowa przenosiło na stronę Javy... okazało się, że był jakiś krytyczny update bezpieczeństwa. No, ale widzę że masz dobrą wersję - bo ten update 9 to jest to co masz zainstalowane, tak?

Pogrzeb jeszcze w Firefoksie, w dodatkach, zobacz czy Java jest włączona, obecna, wyłączona czy co :)

Liosan

Offline Andurin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 93
    • View Profile
Re: Problem z Java
« Reply #2 on: October 19, 2012, 04:45:03 PM »
Zapomniałem napisać, że sprawdzałem w pluginach i Java jest włączona. A wersje mam najnowszą.

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: Problem z Java
« Reply #3 on: October 19, 2012, 05:42:38 PM »
A jak to jest w win 7 - czy reinstalacja Javy kasuje poprzednią wersję, czy jak w xp instaluje się obok i tylko deaktywuje wcześniejszą, czasem nie całkiem? Może na wszelki wypadek wywalić wszystkie wersje i zacząć od początku ze świeżą instalką? Ale nie wiem, czy to pomoże :-(

Offline Andurin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 93
    • View Profile
Re: Problem z Java
« Reply #4 on: October 19, 2012, 05:43:40 PM »
Już to robiłem, niestety nie pomogło :(

Offline liosan

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 585
  • Kataj
    • View Profile
Re: Problem z Java
« Reply #5 on: October 19, 2012, 06:26:32 PM »
A to JRE czy JDK?

Inne pytanie - czy coś co nie jest appletem się uruchamia? Zwykłe .jary?

Liosan

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Problem z Java
« Reply #6 on: October 19, 2012, 07:45:22 PM »
Rozumiem, że po odinstalowaniu starej javy wchodzisz na stronę Gizarmy i próbujesz zrobić to tym mechanizmem który ci się automatycznie odpala? Może spróbuj wejść na inną stronę z apletem, tam jakoś ci się to zainstaluje. Ten mój instalator zciągnąłem jakiś rok temu, może nie jest już aktualny?

Dobre pytanie zadał liosan, możesz odpalić cokolwiek w javie z *.jar?

W załączniku masz przykładowy programik. Możesz go odpalić z konsoli poleceniem:
java -jar hello.jar
« Last Edit: October 19, 2012, 07:51:51 PM by troll »

Offline Andurin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 93
    • View Profile
Re: Problem z Java
« Reply #7 on: October 19, 2012, 09:23:54 PM »
A to JRE czy JDK?

było JRE, odinstalowałem - zainstalowałem JDK 7 upd 7 (oczywiście w pakiecie było JRE, które przy włączeniu gizarmy zaktualizowało się do wersji 7 upd 9)


Inne pytanie - czy coś co nie jest appletem się uruchamia? Zwykłe .jary?

Działają, sprawdziłem na hello. jar.


Rozumiem, że po odinstalowaniu starej javy wchodzisz na stronę Gizarmy i próbujesz zrobić to tym mechanizmem który ci się automatycznie odpala? Może spróbuj wejść na inną stronę z apletem, tam jakoś ci się to zainstaluje. Ten mój instalator zciągnąłem jakiś rok temu, może nie jest już aktualny?


niestety po odinstalowaniu javy mechanizm gizarmy przenosi mnie na http://www.oracle.com/technetwork/java/index.html


Zainstalowałem Jave 6 update 18 i DZIAŁA  :D


Dzięki wszystkim za pomoc, póki co zostanę przy tej wersji bo nie mam już dziś cierpliwości dalej się w tym babrać ;)

Offline troll

  • Administrator
  • Hero Member
  • *****
  • Posts: 654
    • View Profile
Re: Problem z Java
« Reply #8 on: October 19, 2012, 09:54:40 PM »
Ciesze się, że rozwiązałeś problem, natomiast mocno niepokojące jest, że nie działa ci to z javą 7. Będe musiał zobaczyć o co chodzi.

pozdrawiam
Troll

Offline Andurin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 93
    • View Profile
Re: Problem z Java
« Reply #9 on: October 19, 2012, 10:07:00 PM »
Sprawdź może ten błąd z Talentami Króla, w sumie po kilku wywaleniach coś się popsuło, oprócz włączenia konsoli nic tam nie zmieniałem.
Po weekendzie albo jeszcze w niedzielę spróbuję aktualizacji i dam znać jak poszło.

Offline Andurin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 93
    • View Profile
Re: Problem z Java
« Reply #10 on: October 26, 2012, 12:00:08 AM »
Po weekendzie albo jeszcze w niedzielę spróbuję aktualizacji i dam znać jak poszło.

Dziś się za to wziąłem.. pomyślałem, że w razie jak nie wyjdzie aktualizacja to wrócę sobie bez problemu na wersje 6u18... no i jak mi ten update nie wyszedł to wracam spokojnie to tą jave 6u18 a tam zamiast możliwości "uruchom tym razem" pokazuje się tylko "zaktualizuj plugin"... no i parę godzin z życia wyjęte a rezultatu nie ma. Próbowałem różnych wersji, czyszczenia rejestru nawet zainstalowałem jakieś odkładane aktualizacje... i nic. Na dziś już nie mam pomysłów, jak znajdę jutro czas w pracy to jeszcze poszukam. Dajcie znać jeśli macie jakieś propozycje :)

Offline hydro

  • developer
  • Administrator
  • Sr. Member
  • *****
  • Posts: 496
    • View Profile
Re: Problem z Java
« Reply #11 on: October 26, 2012, 12:32:50 PM »
Pewnie to już robiłeś, ale jeśli nie, to może ściągnij offlinową instalkę, czy to nową http://java.com/pl/download/manual.jsp, czy to poprzedniej wersji http://java.com/pl/download/manual_v6.jsp , wywal wszystko co było i zacznij jeszcze raz. Automatyczne instalatory czasami tworzą sobie jakieś problemy, na przykład konfliktują się z antywirem itp. Przepraszam, jeśli mówię jakieś lamerskie rzeczy, ale nie mam innego pomysłu, a jakoś mnie martwi, że Ci nie działa :-(

Offline Andurin

  • Jr. Member
  • **
  • Posts: 93
    • View Profile
Re: Problem z Java
« Reply #12 on: October 26, 2012, 12:36:45 PM »
Robiłem tak nie raz;) Będę jeszcze szukał czegoś w sieci ale jak macie jeszcze jakieś pomysły to wrzucajcie.